Belföld

Juhász Péter nyerte az előválasztást a Belvárosban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Juhász Péter nyerte az ellenzéki előválasztást a budapesti V. kerületben – írta meg a 444.hu. Az Együtt egykori elnöke, akit a DK, a Momentum, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa és a Nép Pártján is támogatott, a szavazatok 58 százalékával, 711 megszerzett szavazattal utasította maga mögé a volt MSZP-s Kovács Alex Gábort, a közgyűlésben kisebbséget alkotó ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció vezetőjét. Utóbbi jelölt a szavazatok 42 százalékát, mindösszesen 516 szavazatot nyert el.

Az V. kerületi ellenzéki előválasztáson csütörtök este hatig lehetett szavazni, és amint a szavazatszámokból kitűnik, a részvételi hajlandóság alacsony volt.

Ellenzéki előválasztást egyébként mindössze három helyen tartottak az idén: Belváros-Lipótváros mellett a fővárosban még két helyen, a XXII. és a XII. kerületben.

  • A XXII-ben a DK-s Perlai Zoltán a momentumos Havasi Gábort győzte le. Perlai 2002 óta tagja a kerületi képviselő-testületnek, jelöltségét az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is támogatta. Havasi 2019-ben összellenzéki polgármester-jelölt volt, mindössze 312 szavazattal kapott ki a fideszes Karsay Ferenctől.
  • A XII. kerületben látványos győzelmet aratott Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje és társelnöke Visi Piroska civil jelölt, valamint a momentumos Farkas Csaba fölött.

Sokáig úgy tűnt, hogy Győrben is lesz előválasztás, de ez végül elmarad, mivel Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, az LMP és a Momentum jelöltje alkalmatlannak tartotta ellenfeleit a városvezetésre. Az MSZP-s Pollreisz Balázs visszalépett Pintér javára, ám Pintér Bence mellett a Fidesz-KDNP-vel szemben Borkai Zsolt volt polgármester és a DK-s Glázer Tímea is elindul a polgármesteri posztért.

Az előválasztások idei sora ezzel lezárult, szombattól már az ajánlásokat gyűjthetik a jelöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik