Belföld

Orbán Brüsszelben elővette a Soros-tervet

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Tegnap véget Brüsszelben a kétnapos állam- és kormányfői találkozó. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban az ott történtekről is beszélt. Kifejtette, hogy az uniós gazdaság versenyképességének romlása is napirenden volt a belga fővárosban.

A politikus szerint a világ veszélyes hellyé vált, és ezt jól érzékelik az európai vezetők is.

Mindenki attól retteg, hogy az izraeli háború államok közötti háborúvá alakulhat.

Kifejtette azt is, hogy a Balkánon is békétlenség van, ezért stratégiai nyugalomra van szükség.

A brüsszeli vezetők benne vannak az ukrajnai háborúban és úgy is beszélnek róla, mintha ez az ő háborújuk lenne és a NATO is sodródik ebbe az irányba. – Az orosz-ukrán háborúban egyik fél oldalán sem kívánunk beavatkozni – mondta. Szerinte a NATO-nál egyszerű a helyzet, mert az egy védelmi szövetség, tehát szó sem lehet arról, hogy „együtt támadjunk meg bárkit”. Az unióval kapcsolatban más a helyzet, mert európai ernyő alatt akarnak pénzt adni, amit a tagállamoktól kívánnak beszedni. Hangsúlyozta, a lehető legkevesebb pénzt kell odaadni az ukránoknak, márcsak azért is, mert az EU-ban is gondok vannak.

A szólás szabadsága rossz bőrben van Nyugat-Európában – váltott témát a politikus annak kapcsán, hogy Brüsszelben egy konzervatív konferenciát első körben betiltottak, mert azt szélsőjobboldalinak minősítette egy kerületi polgármester. A döntést aztán a bíróság hatályon kívül helyezte, és Orbán is beszédet mondhatott az eseményen. – Ha eltér a véleményed, akkor annak következményei vannak, elveszíthetik emberek emiatt az állásukat – érvelt a politikus, szerinte Magyarország itt még nem tart.

Az uniós migrációs paktum kapcsán azt mondta, egy brüsszeli eseményen elővette a Soros-tervet, amit 2015 szeptemberében írt. Ennek első pontja, hogy minden évben egymillió migránst kell beengedni. Szerinte ez szétverné Európát, a kereszténységet, és profitérdekeket kiszolgálaó társadalmi masszát hozna létre. – Senki ne mondja meg nekünk, hogy kivel éljünk együtt – jelentette ki a miniszterelnök.

Kifejtette, hogy nem szabad megengedni, hogy valaki illegálisan átléphesse a határt és a kérelmét majd ezt követően véleményezzék, mert az így érkező emberek háromnegyede Európában fog maradni. Ezt nem akarják megérteni Európában – mondta, szerinte ennek oka az, hogy nem elég erősek, vagy mert Soros érdekében dolgoznak.

A mezőgazdasági helyzet kapcsán arról beszélt, hogy az olcsó ukrán gabona miatt magyar cégek veszítenek európai piacot, hozzátette, amíg nem volt háború, addig az ukrajnai gabona sem volt jelen az uniós piacon. Szerinte ezen a helyzeten az ukrán oligarchák és nagy amerikai cégek nyernek, akiknek földjeik vannak Ukrajnában.

Közölte, két út áll az uniós választók előtt, a békepártiság és a háborúpártiság, a Fidesz az előbbit képviseli és szerinte az európai emberek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik