Belföld

Kiadták a riasztást – felhőszakadásra, hőségre is figyelmeztetnek

Egy-egy heves zivatarnál 80-90 km/órás szélroham, 2 centis jég is előfordulhat.

Budapest és a Balaton környékére elsőfokú (citromsárga) riasztást adtak ki felhőszakadás és heves zivatarok miatt. A veszélyjelzés járásokra érvényes. A folyamatosan frissülő térkép itt.

Pénteken délelőtt Veszprém térségében a jégeső mellett már tornádó is kialakult. 

A megyékre érvényes szintén elsőfokú figyelmeztetés többféle, az külön jelzi, hol lehet veszélyes a hőség, a felhőszakadás, illetve a heves zivatar.

A zivatarokat néhol viharos (60-80 km/órás) széllökés, jégeső és rövid idő alatt 20 milliméter feletti csapadék kísérheti. Egy-egy heves zivatarnál 80-90 km/órás körüli szélroham, 2 centi átmérőjű jég is előfordulhat felhőszakadással (30 milliméter csapadékkal).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzés szerint zivatarok késő estig főként a Dunántúli-középhegység, a Dél-Dunántúl, az Északi-középhegység és Pest megye térségében alakulhatnak ki. Pénteken az Alföld nagy részén, a Dunántúl keleti harmadán 25, 26 fok körüli átlaghőmérséklet várható.

Szombaton tovább erősödik a nappali felmelegedés, így az ország döntő részén 25 fok felett, főként az Alföldön 26, 27 fok körül alakul a középhőmérséklet. Elszórt zivatarok kialakulása várható, délután jobb eséllyel a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén, késő este a közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan főként északnyugaton, a Kisalföld, Alpokalja térségében van esély intenzív, heves zivatarokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik