Belföld

Öt perc néma csendre kérik az országot a tanárok

Sajtótájékoztatót tartott Galló Istvánné, a tanársztrájk egyik szakszervezeti vezetője csütörtökön, korábban nagy bejelentést ígért. El is hangzott a nagy mondat, miszerint április 20-án, a most pénteki után következő sztrájknapon arra kérik majd az országot, hogy

délben álljon le 5 percre.

Tudósítónk szerint általános leállást szeretnének a tanárok: a boltok, a hivatalok, a gyárak is álljanak le, az akció szimbóluma pedig a kék szalag legyen. A tanárok maguk erre a napra egész napos munkabeszüntetést terveznek, hacsak a most pénteki sztrájknak nem lesz kézzelfogható eredménye – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének sajtótájékoztatóján.

Gallóné elmondta, szerintük a kormány kiüresíti a sztrájkot azzal, hogy Balog Zoltán emberi erőforrásbeli miniszter megüzente, hogy a gyerekekre felügyelni kell elégséges szolgáltatásként. A tanárok majdnem bíróságra mentek emiatt, de végül megállapodtak a minisztériummal abban, hogy minden tankerületben lesz olyan intézmény, ahol vigyáznak majd a gyerekekre.

Beszélt arról is, hogy több tankerületi vezető és helyi polgármester jogkövetkezményekkel fenyegette meg a résztvevőket. Szerintük ennek az az oka, hogy csökkenhet a tervek szerint a tankerületek száma, ezért minden vezető bizonyítani akarja lojalitását a kormány felé. Megnyugtatott, megegyeztek az elégséges szolgáltatásról, így nem lehetnek jogkövetkezmények. Mindenesetre a sztrájk napjára a résztvevő pedagógusok nem kapnak fizetést, ellenben azok igen, akik a minimum feltételeket, azaz a gyerekek őrzését végzik.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke jelezte: erre a napra szintén munkabeszüntetést hirdetnek az MTI szerint.

Prezentálták az elégséges szolgáltatást és a sztrájk egész lefolyását is ilyen szép papírokon:

sztrájkbizottság1

No, még egy papír!

sztrájkbizottság2

Cikkünket frissítjük.

Olvasói sztorik