Közélet

Palkovics megfenyegette az utcára menő tanárokat

Ők - az államtitkár szerint - munkajogi következményekkel számolhatnak.

Palkovics László a Népszabadságnak azt mondta, munkajogi következményei lesznek, ha a pedagógus most pénteken az utcára megy tiltakozni és nem tart órát. Az minősül sztrájkolónak, aki a kétórás figyelmeztető sztrájk idején az iskolában marad.

Az oktatási államtitkár közölte: a figyelmeztető sztrájk törvényes következménye, hogy a sztrájkoló arra a két órára eső arányos bérét legfeljebb a sztrájkalapból kapja meg. Mint mondta, meg kell vizsgálni, elérték-e a kötelező hittan- és erkölcstanórák a kívánt célt, amit egy illetékes munkacsoport értékel, ahogy a mindennapos testnevelés kérdését is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mindennapos testnevelésórák bevezetése – vélekedése szerint – az egyik legjobb döntésük volt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke előzőleg azt mondta, a péntekre tervezett kétórás figyelmeztető sztrájk, a március 30-i polgári engedetlenségi akcióval szemben, teljesen jogszerű lesz. Tudomásul vették a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feltételét, hogy gondoskodni kell a gyerekek felügyeletéről, noha ezt Mendrey László jogi visszaélésnek nevezte, hiszen úgy nem lehet sztrájkolni, ha közben dolgozni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik