Budapest, 2016. március 9.
Pintér Sándor belügyminiszter (b) sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. március 9-én. A kormány az egész ország területére kihirdette a migrációs válsághelyzetet. Hátul Kovács Zoltán kormányszóvivõ.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Az egész országra kihirdették a „migrációs válsághelyzetet”

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 11:43

A döntést azután hozta meg a kormány, hogy déli szomszédaink rendkívüli intézkedéseket vezettek be határaiknál.
Korábban a témában:

Sajtótájékoztatón jelentette be szerdán délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a kormány az egész ország területére bevezette a „migrációs válsághelyzetet”.

A döntést azzal indokolták, hogy éjféltől kezdve több ország – Szlovénia, Horvátország és Szerbia – is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határainál, mindenkitől érvényes útlevelet és vízumot kér, aki be akar lépni. A kormány szerint ez Magyarország számára azt jelenti, hogy „nem tudjuk pontosan, milyen reakciót vált ki” azokból, akik már bent vannak ezekben az országokban.

Emiatt döntöttek úgy, hogy megerősítik a határok őrizetét, és az egész országra kihirdetik a „migrációs válsághelyzetet”.

Pintér kitért arra, hogy a zöldhatáron felállított kerítésnél lényegesen nagyobb a mozgás, de reményeik szerint nem jönnek át többen a zöldhatáron, mint eddig. Hozzátette: a zöldhatárok mentén felállított tranzitterületek is megteltek, itt tumultusra lehet számítani. A belügyminiszter megítélése szerint továbbra is tudják az ország állampolgárainak biztonságát garantálni.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy:

  • a határ mellé rendőröket, katonákat vezényelnek,
  • felkészülnek “a reagáló képesség növelésére”
  • megtervezték az esetleges útépítést a határ jobb megközelíthetősége érdekében
  • megtervezték a határ árammal ellátását is, hogy szükség esetén az egész határt megvilágíthassák

A miniszter elmondta: a szükséges forrás rendelkezésre áll, az útépítés például 7,3 milliárd forintba kerül, ennek előteremtéséről a kormány feltételesen döntött. Egyelőre nem kértek többletjogosítványt, a rendőrségi és honvédségi törvény keretein belül el tudják végezni a munkát.

Kommentek

Gyõr, 2016. március 9.
A Repülõs Giziként ismert K. Sándorné B. Gizella az ellene lopás vétsége miatt indult büntetõper tárgyalásán a Gyõri Járásbíróság tárgyalótermében 2016. március 9-én.
MTI Fotó: Krizsán CsabaRepülős Gizi újra a bíróságon, de nem emlékezett, melyik ügyét tárgyalják - Fotóval
Fájdalomcsillapítót rabolt késsel egy dunakeszi patikában