Belföld

Megrongálták a roma holokauszt emlékművét

Holokauszt (Holokauszt)
Holokauszt (Holokauszt)

„Szarunk a holokausztra" – ezt firkálták a Nehru parton álló szoborra, írta Facebook-bejegyzésében Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke.

„Tegnap a Nehru parton sétálva vettük észre barátaimmal, hogy összefirkálták a roma holokauszt emlékművet. Eddig háromszor vettem részt a lemosásában, most újra oda megyek.” – írja a belvárosban parlamenti képviselőjelöltként induló politikus.


Kivágott részlet Juhász Péter fotójából

Juhász Péter politikai ellenfelét, Rogán Antalt is felkérte, hogy menjenek együtt lemosni a szobrot, hogy megmutassák, vannak ügyek, amelyekben nem számít a pártszimpátia, vannak dolgok, amit minden normális ember elítél.

Az akcióra szombaton 11 órára készül Juhász, amikor is ronggyal, vízzel, mosószerrel jelenik majd meg. Reméli nem egyedül.

Több tízezerre teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban haltak meg a második világháború alatt. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer romaembert gyilkoltak meg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik