Belföld

Roma holokauszt – El kell utasítani a gyűlöletet!

holokauszt-emlekkozpont(960x640)(1).jpg (holokauszt emlékközpont, )
holokauszt-emlekkozpont(960x640)(1).jpg (holokauszt emlékközpont, )

A gyűlölet elutasítására és az emlékezés fontosságára hívták fel a figyelmet a roma holokauszt emléknapján a pártok és az egyházi szervezetek.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen kijelentette: minden demokratának kötelessége emlékezni és emlékeztetni. Azt mondta: augusztus 2-án emlékezünk a 69 évvel ezelőtt az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban meggyilkolt háromezer roma emberre, és mindazokra, akiket Magyarország 1944. március 19-i német megszállását követően otthonaikból hurcoltak el koncentrációs táborokba, továbbá mindazokra, akik azóta estek a fajgyűlölet áldozatául, mint a négy évvel ezelőtt ezen a napon meggyilkolt kislétai roma asszony. Kislétán 2009. augusztus 3-ra virradóra gyilkoltak meg egy 45 éves nőt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették. A 2008-2009-es romagyilkosságoknak hat halálos áldozatuk volt.

A roma holokauszt emléknapján, amely a kislétai gyilkosság évfordulója és egyben a romagyilkosságok emléknapja is, “közös kötelességünk hitet tenni a gyűlölet elutasítása mellett”, megismerni és feltárni a múltat, megőrizni az áldozatok emlékét – közölte Járóka Lívia, a Fidesz néppárti európai parlamenti képviselője. A politikus emlékeztetett, tavaly írásbeli nyilatkozatot kezdeményezett az Európai Parlamentben, hogy augusztus 2-át az Európai Unió hivatalosan is nyilvánítsa a roma holokauszt áldozatainak európai emléknapjává.

A KDNP szerint egyetlen rendszernek sem lehet létjogosultsága, amely embereket, embercsoportokat megbélyegez, meghurcol és létében fenyeget. A kisebbik kormánypárt közleményében azt írta: főhajtással emlékeznek az áldozatokra.

Az MSZP elnöke a roma holokauszt emléknapján arra figyelmeztet, hogy senki sem tehet különbséget az emberek között születésük, származásuk vagy bőrszínük alapján. Mesterházy Attila szerint az emléknap országoktól függetlenül is fontos mindenki számára, hiszen az általános emberi jogok deklarálásán túl a hétköznapok gyakorlatában sem tehet senki különbséget ember és ember között születése, származása vagy akár bőrszíne alapján.

Az LMP szerint az ember élethez való joga megkérdőjelezhetetlen, semmilyen rendszerben és semmilyen körülmények között nem rendelkezhetünk társaink életéről. Osztolykán Ágnes, a párt politikusa, független országgyűlési képviselő közleményében azt írta, a 20. század borzalmainak mindenkit rá kell ébreszteniük, hogy az alapvető emberi jogokat óvni kell.

Az Együtt-PM szerint az emléknap arra emlékeztet, hogy a gyász mellett aktívan fel kell lépni és közösen tenni kell a kirekesztés legapróbb jelei, a gyűlölet minden szava és tette ellen. Az ellenzéki pártszövetség vezetői, köztük Bajnai Gordon volt miniszterelnök azt írta, fejet hajtanak a származásuk miatt üldözött, megkínzott és meggyilkolt magyarok emléke előtt.

A Demokratikus Koalíció tisztelettel és megrendüléssel hajt fejet a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt – mondta Niedermüller Péter sajtótájékoztatón. A párt alelnöke úgy fogalmazott: fontos politikai és morális feladatnak tartják a megemlékezést és azt akarják elérni, hogy a roma holokauszt váljon a magyar történelmi emlékezet részévé. Ennek érdekében országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége úgy véli, a társadalom legszélesebb rétegeinek összefogására van szükség a rasszizmus elleni küzdelemben. A szervezet elnöke, Heisler András közleményében kegyelettel emlékezett a fasizmus minden áldozatára.

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió az emléknapon az előítéletek és a gyűlöletkeltés jelenlétére hívta fel a figyelmet, és arra szólította fel a társadalom minden tagját, hogy fejezze ki együttérzését a cigány nemzetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik