Belföld

Elévülhet az adótartozás?

pénz-zseb (euró, )
pénz-zseb (euró, )

Az esedékesség utolsó napjától számított öt év után az adóhivatal már nem követelheti a be nem vallott jövedelem utáni, vagy a bevallott, de meg nem fizetett adót.

Kapcsolódó cikkek

Az adókötelezettségek megfizetésének kikényszerítésével kapcsolatban az államiadóhatóság jogköre több szempontból is korlátozott -tudta meg a Szeged24 a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságán. Az időbeli korlátot elévülésnek nevezzük, ami azt jelenti, hogy bizonyos, törvényben meghatározott idő eltelte után azadótartozás megfizetését már nem lehet követelni. A végrehajtási jog elévülése eseténlényegében megszűnik a tartozás.

Főszabály szerint az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség évének utolsónapjától számított 5 év elteltével évül el. Tehát például a 2008-ban bevallott, de megfizetni elmulasztott jövedelemadó 2013. december 31-e után már nem követelhető az adózótól. Ha ezidő alatt az adóhatóság valamilyen végrehajtási cselekménnyel (pl. inkasszóval, jövedelem-letiltással) megkíséreli behajtani az adózón, akkor 6 hónappal hosszabbodik az elévülés ideje.

Ezen kívül még számos olyan történés következhet be, amely tovább hosszabbítja az elévülésiidőt, így gyakorlatilag minden olyan kérelem, eljárás, amelynek a jogerős elbírálásáig, befejezéséig nem lehet kényszert alkalmazni a tartozás behajtására. Az a tartozás pedig, amelynek fedezetéül az adózó ingatlanára jelzálogjogot jegyeztetnek be, elméletileg soha nemévül el.

Az elévülés a törvény erejénél fogva áll be, így arról sem határozatot, sem végzést nem hoz az adóhatóság. Az adózó a felülvizsgálatról és annak eredményéről, a tartozás törléséről az adófolyószámlája adataiból értesülhet. Mindemellett az adózó bármikor hivatkozhat arra,hogy tartozása elévült.

Az adó-, járulék- és illetékkötelezettségek mellett az adók módjára behajtandó köztartozásokvégrehajtása is az állami adóhatóság feladata. Ezeket a kötelezettségeket azonban nem találják meg az adózók az adófolyószámlán, azokat az adóhatóság belső rendszereiben tartjanyilván. Néhány kivételtől eltekintve az adók módjára behajtandó köztartozások elévüléséreugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az adótartozás elévülésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik