Belföld

Nyugdíj: semmi sem biztos, csak a nyomor

Nem lesz, aki kifizesse a Ratkó-korszak gyermekeinek ellátását. Meglepte a kormányt saját nyugdíjötlete.

A koalíció azért kezdett a korábbinál óvatosabban beszélni a nőknek 40 év után járó kedvezményes nyugdíjról, mert alábecsülte az érintettek számát – írja az origo. Az internetes lapnak egy, a javaslat kidolgozásában részt vevő politikus azt mondta, utólag derült ki, hogy nincs pénz az ötlet végrehajtására, ezért emelték meg 0,5 százalékkal a nyugdíjjárulékot.

Az új nyugdíjjavaslat részleteit a nemzetgazdasági minisztériumban dolgozták ki, és az még a héten a parlament elé kerül – közölte a minisztérium. A részletekről kérdéseinkre egyelőre csak annyit árultak el, hogy a lehetőség már január 1-jétől élni fog.

A koncepcióról holnap tárgyal a kormány – írja az origo, amelynek több, névtelenséget kérő fideszes és KDNP-s képviselő is azt mondta: módosító indítványok tucatjaival fogják, még a végszavazás előtt korrigálni a javaslatot, mivel a kormány eddig bejelentett tervei alapján az új szabállyal csak azok a nők járnak jól, akik nagyon korán kezdtek el dolgozni.

Egyelőre nem letisztult a szakemberek szerint a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása sem, ezért mindenki kivár. A Napi Gazdaság szerint a kormány nem számol azzal, hogy az emberek nem hisznek az államnak, amelyről Szanyi Tibor azt mondta: betör az emberek otthonába, és elviszi a kasszát.

Az MSZP-s politikus a köztévében elismerte, hogy nyugdíjpénztáraink nem a legjobbak a világon, de mondta, a megtakarításokat nem “tőzsdézhették el”, hiszen a befizetések jelentős részéből állampapírt kell venni, és mindössze 10 százalékot fektethetnek tőzsdei papírokba.

Az MSZP nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kérdései attól még értelmesek, hogy az OVB-nél nem tudták értelmezni azokat. Ha az Alkotmánybíróság is a bizottság álláspontját osztja, megfogalmazzák másképp a kérdéseket – jelentette ki Szanyi Tibor a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Közben a szakértők azt is kérdésesnek tartják, hogy ha az állami közös kalapba bekerülnek a megtakarítások – akár kidolgozzák hozzá az egyéni számlakezelés lehetőségét, akár nem – miként szólhatnak bele az emberek abba, hogy kezelje az állam a befektetéseit.

Egy pénzügyi szakértő úgy vélte: akik már 50 fölött járnak, és nincs megtakarításuk, nyomorogni fognak az állami nyugdíjból. Tóth András pénzügyi tanácsadó a Klubrádióban azt mondta: az embereknek rá kell döbbenniük: mindenki saját maga felelős saját magáért.

Szerinte már 2-3 év múlva bekövetkezhet az, amitől mindenki rettegett. A Ratkó-korszak gyermekei tömegesen nyugdíjba vonulnak, és nem lesz, aki megtermelje a nyugdíjukat, ami nagyon alacsony lesz.

Mindenkinek magának kell eldönteni, mennyi nyugdíjkiegészítést szeretne. Tóth András szerint érdemes úgy kalkulálni, hogy a kívánt egyhavi nyugdíj összegének 150-szeresét tegyük félre. Ha például havi 100 ezer forint nyugdíjat szeretnénk, akkor 15 millió forintot kell megspórolni.

A pénzügyi tanácsadó úgy vélte: az állam, jóllehet megemelheti a nyugdíjjárulékot, de ez nem járható út. A másik lehetőség, hogy egyre később engedi nyugdíjba az embereket. Az EU most nem titkoltan azt javasolja, hogy fokozatosan 72 évre emeljék a nyugdíjkorhatárt – tette hozzá.

AJÁNLOTT LINKEK:

Meglepte a kormányt saját nyugdíjötlete (Origo)
Szanyi: az állam betör az emberek otthonába, és elviszi a kasszát (Híradó)
Elindult a nyugdíj-visszaszámlálás (Napi Gazdaság)
Többszázezer nyugdíjas nyomorogni fog (Klubrádió)
Nem számoltunk a nyugdíj- pénztárak vagyonvesztésével (portfolio)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik