Belföld

Megerősítették a panaszokat az afganisztáni misszióról

Juhász Ferenc, honvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el az afganisztáni magyar misszió felszerelése és elláttása ügyében, miután a csapat egyik századosa panaszlevelében ezek hiányosságaira hívta fel a figyelmet.

A vezérkari főnök megbízást kapott arra, hogy vizsgálja ki az afganisztáni misszióval kapcsolatos panaszokat, s erről a nyilvánosságot egy héten belül tájékoztassa – jelentette ki Juhász Ferenc csütörtökön Veszprémben.

Az afganisztáni magyar katonai misszió egyik századosa, Farkas Roland levelet írt hozzá, s abban különböző panaszokat, problémákat fogalmazott meg. A miniszter feladatul szabta, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben esetlegesen igaznak bizonyulnak az állítások, s valóban fokozható a katonák biztonsága, sürgősen tegyenek lépéseket.

Sánta Gábor, az afganisztáni misszió volt parancsnoka szerint valóban voltak problémák Kabulban, hasonlóan a többi misszióhoz. Ezeket ő minden alkalommal a hivatalos úton jelezte is.

Azt is meg kell érteni Sánta szerint, hogy ez a misszió 5000 kilométerre van Magyarországtól, a légi szállítást ilyen távolságról megoldani nagyon nehéz. Annak ellenére, hogy sok eszköz nem a kérésüknek megfelelően, vagy nem a kellő időben érkezett meg, a katonák Sánta szerint végig biztonságban voltak.

Csütörtök délután felfüggesztették azt a fórumot, amelyen élénk vita alakult ki a Farkas-levélről. Volt, aki a bátorságáért dicsérte a századost, hogy meg merte írni a problémákat, mások viszont felelőtlenséggel vádolták a társaival hét hónap után szerdán hazatért katonát. Akad olyan hozzászóló is, aki – név nélkül – szintén arról panaszkodott, hogy Irakban sem gondoskodtak róluk megfelelően. 

A felelősségre vonás nem marad el

A személyes felelősségre vonást nem lehet elkerülni. “Vagy a hamis állításokat megfogalmazóval szemben, vagy azokkal szemben, akik nem figyeltek azokra a jelzésekre, amelyeket az afganisztáni katonai misszióval kapcsolatosan jelzett a kollégánk” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. „Nem lehet a magyar katonák biztonságával szórakozni; ezt nem teheti meg egy százados és nem teheti meg egy vezérezredes sem”.

A honvédelmi tárca vezetője szerint nem lehet azt a látszatot kelteni, hogy a miniszter, a vezérkar vagy bárki olyan helyre küldené a katonákat, ahová nem készíti fel rendesen őket a feladatra, ahol gyakorlatilag kiteszi fölösleges veszélyeknek. Éppen ezért zajlik a vizsgálat – szögezte le a honvédelmi tárca vezetője.

A 150 tagú afganisztáni misszió új feladatkört és megbízatást kapott: Kabul déli térségében – norvég fennhatóság alatt – járőrözik, fenntartja a rendet és ügyel a választásokhoz szükséges rendszabályokra. A miniszter szerint ez az iraki missziónál kevésbé veszélyes feladatkör.  

Fidesz: Juhász Ferenc önvizsgálatot is tartson!

A honvédelmi bizottság fideszes alelnöke, Simicskó István vizsgálatot kezdeményez a testületben az afganisztáni magyar missziónál tapasztalható visszásságok feltárására.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: Juhász Ferenc miniszter ugyan bejelentette, hogy szigorú vizsgálatot rendel el az ügyben, ugyanakkor a tárcavezető nem háríthatja át senkire személyes felelősségét.

“Juhász Ferenc kezdje önvizsgálattal” ezt a vizsgálatot – mondta Simicskó István. “Ezúton szólítom fel Juhász Ferenc miniszter urat arra, hogy a feltárt bajok miatt ne álljon bosszút Farkas Roland századoson, és ne használja fel ürügyként az afganisztáni visszásságokat arra, hogy újabb tisztogatási hullámot hajtson végre a katonai vezetésben” – tette hozzá.

A fideszes politikus szerint Afganisztánban visszaköszönnek Juhász Ferenc “honvédséget tönkretevő intézkedései”, és a missziótól a hiányos eszközök vonatkozásában érkezett jelzések visszaigazolják, hogy a beszerzések körül visszásságok vannak, “bizonyos korrupciógyanús” ügyletek lengik körül a honvédelmi minisztériumot.

Feltette a kérdést, hogy vajon kik szállították és mennyit költöttek a Farkas Roland által említett lejárt szavatosságú naptejekre, vagy az alkalmatlan drótvágókra. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a magyar katonák alapvető biztonságához szükséges eszközök sok esetben hiányoznak Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik