Belföld

Energiaszektor – jön a piaci ár

Szakértők szerint a tagjelölt országok energiaszektora tipikusan “monopolisztikus felépítésű”, állami tulajdonnal és még mindig erősen szabályozva van. A jelentés úgy véli, hogy a tagjelölt országok nagy nyomás alá kerülnek, hogy a következő 5-10 évben teljesen liberalizálják gáz- és villamos áram piacukat, mivel a jelenlegi tagállamok ebbe az irányba tartanak. A piacnyitás a költségfüggő ártól a piaci ár felé való elmozdulást követeli meg, előbb az ipari, majd pedig a kisfogyasztóknál.

A liberalizáció része lesz az állami monopóliumok megszűnése és új szolgáltatók piaci hozzáférésének biztosítása is. A hazai energiaszolgáltatóknak új képességekre kell szert tenniük, és új fogásokat kell elsajátítaniuk, ha minimalizálni akarják a várható piacvesztés mértékét – vélekednek a jelentés szerzői. Véleményük szerint a hazai gáz- és áramszolgáltatóknak többféleképpen kell alkalmazkodniuk a változó versenykörnyezethez.

Először is átláthatóbbá kell tenniük működésüket, ami megkönnyítheti a háztartások és az ipari fogyasztók közötti keresztfinanszírozás felszámolását. Másodszor új piaci erényeket kell csillogtatniuk: az ár- és értékesítési politikában, a kockázatmenedzselésben és a közönségkapcsolatok terén. Harmadszor: javítaniuk kell a költséghatékonyságot, és környezetbarát energiatermelésbe kell beruházniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik