Ezek a majmok E. coli elleni gyógyszereket használnak

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen gyógynövényeket fogyasztanak a gaboni gorillák.

Egy új tanulmány alapján a gaboni gorillák olyan növényeket is fogyasztanak, amely a régióban hagyományos gyógyszernek számít – írja a Live Science. Az érintett fajok antibakteriális tulajdonságokkal bírnak.

A kutatók különböző fák kérgében található vegyületeket elemeztek, azok közül több hatásosnak bizonyult az Escherichia coli antibiotikum-rezisztens törzsével szemben.

Ez nehezen kezelhető megbetegedést okoz az embereknél, a csapat szerint a gorillák által fogyasztott növények ígéretesek lehetnek a gyógyszerfejlesztés szempontjából.

A szakértők a Moukalaba-Doudou Nemzeti Parkban figyeltek meg nyugati síkvidéki gorillákat, feljegyezve, hogy milyen növényeket ettek. A csapat a környéken élőket, köztük gyógyítókat is kikérdeztek a helyi gyógyászatban használt növényekről.

Ugyanezek a kutatók korábban a parkban élő példányoknál kimutatták az ellenálló E. colit. Ezúttal azt akarták kideríteni, hogy miként hordozhatják a baktériumot anélkül, hogy megbetegednének.

A csapat négy őshonos fajt azonosított, amelyeket a gorillák fogyasztanak, és amelyek a helyi gyógyászatban is jelen vannak. Ezek a Ceiba pentandra, a Myrianthus arboreus, a Milicia excelsa és a Ficus. A fakérgek a majmok táplálékának fontos részét képezik.

Leresche Even Doneilly Oyaba Yinda, a Franceville-i Interdiszciplináris Orvosi Kutatóközpont munkatársa és kollégái kéregmintákból készítettek kivonatokat, ezeket elemezték. Mint kiderült, mind a négy faj antibakteriális képességekkel bír, és mindegyik mutat némi aktivitást a vizsgált tíz E. coli törzs közül legalább eggyel szemben. A Ceiba pentandra mindegyik törzzsel szemben hatott.

Azt nem tudni, hogy pontosan mely vegyületek gyógyhatásúak, de mindegyik növény tartalmaz fenolokat, alkaloidokat, flavonoidokat és proantocianidint. Yinda szerint a fajok ígéretesek az emberek számára létrehozott gyógyszerek fejlesztésében, igaz, ehhez még rengeteg vizsgálatra lesz szükség.

Azt nem mérték fel, hogy a növények közvetlenül hogyan hatnak a gorillákra. Más emberszabásúak esetében mindenesetre ismert, hogy kifejezetten gyógyító céllal használnak növényeket.