Tudomány zöldövezet

A szárazságra hivatkozva ölnek le több száz vadállatot Namíbiában

Matt Moyer / Getty Images
Matt Moyer / Getty Images
Hatalmas felháborodást keltett, amikor a namíbiai kormány bejelentette: több száz vadállatot mészárolnak le a súlyos szárazsággal küzdő országban. A projekttel, elvileg, az emberekkel való konfliktusok kockázatát mérsékelnék, hússal látnák el az élelmiszerhiánnyal küzdő közösségeket, illetve növelnék a többi vadállat túlélési esélyeit – egyes természetvédelmi csoportok szerint, ugyanakkor, inkább politikai megfontolások állnak a döntés hátterében.

Augusztus végén az egész világot bejárta a hír: a szárazság miatt több száz vadállatot terveznek leölni Namíbiában, hogy aztán a húsukat szétosszák a lakosság között. A délnyugat-afrikai ország környezetvédelmi minisztériuma szerint a populációkat olyan területeken ritkítják meg, ahol most túl kevés számukra a táplálék és a víz, így a lépéssel az életben hagyott állatok túlélési esélyeit is javítanák.

A listán 83 elefánt, 30 víziló, 60 bivaly, 50 impala, 100 csíkos gnú, 300 zebra és 100 jávorantilop szerepel.

A kormány kiemelte: a tervet nemzeti parkokban és fenntartható vadállományokban élő állatok körében valósítják meg, hivatásos vadászok bevonásával. A környezetvédelmi minisztérium szerint a lépés szükséges, egyúttal összhangban van az ország alkotmányával, amely alapján a természeti erőforrásokat a namíbiai polgárok javára kell felhasználni.

Az ötlet számos hírfogyasztót felháborított, több természetvédelmi csoport pedig élesen bírálta, kiemelve: a lépés súlyos károkat okozhat a helyi biodiverzitásnak, valamint ronthatja Namíbia természetvédelmi megítélését. A kormány, ugyanakkor, kitart amellett, hogy a korábban nem tapasztalt helyzetre új megoldásokat szükséges találni.

Példátlan szárazság

Namíbia jelenleg az elmúlt száz évének legjelentősebb aszályával néz szembe, az országban 2024 májusában hirdettek szükségállapotot, az egyre súlyosbodó állapotok miatt. Az ENSZ becslése alapján a szárazság okozta élelemhiány a lakosság mintegy felét, 1,4 millió embert fenyegethet július és szeptember között, az ország pedig immár élelmiszer-tartalékainak nagyjából 84 százalékát elvesztette, a csapadékhiány következtében.

A kilövési tervek bejelentése előtt a krízis még kevésbé keltett nemzetközi érdeklődést, pedig a problémát a szakemberek hónapokkal ezelőtt felismerték. Ahogy Antonio Guterres, ENSZ-főtitkár szóvivője egy, a közelmúltban megtartott sajtótájékoztatón kiemelte: olyan humanitárius válsággal állunk szemben, melyről eddig nem sok szó esett – írja az Al Jazeera.

Namíbia, sok más dél-afrikai országhoz hasonlón, megszenvedi az El Niño hatásait, a természetes éghajlati jelenség a régióban jelentősen csökkentette a csapadékmennyiséget, miközben fokozta a forróságot, mindez pedig a klímaváltozás hatásaival – az emelkedő hőmérséklettel és megzavart csapadékmintákkal – párosult. A körülmények pusztítóan hatnak a mezőgazdaságra, a tágabb térségben több tíz millió ember érintett.

A dél-afrikai szárazság lassan egy éve, 2023 októberében vette kezdetét. Az esőzések, normális esetben, februárban tetőznének, idén viszont a szükséges csapadékmennyiség kevesebb mint 20 százaléka hullott csak le. Érdemes kiemelni, hogy

a régió hajlamos az aszályra, az El Niño és a globális felmelegedés azonban az elmúlt hónapokban a szokásosnál is súlyosabb vízhiányt okozott, Namíbia mellett Zimbabwe, Malawi és Zambia is vészhelyzetet hirdetett.

Szomszédjaihoz hasonlóan Namíbia a mezőgazdaságtól és az állattenyésztéstől függ, ezek fenntartásához pedig esőre van szükség. Az elmúlt években több aszályos időszak is kialakult, 2013 és 2019 között háromszor is vészhelyzetet kellett kihirdetni emiatt.

Wolfgang Kaehler / LightRocket / Getty Images

Egyre több a konfliktus az állatokkal

A szárazság katasztrofális következményekkel jár: pusztul az állatállomány és a növényzet, hatalmas területek válnak használhatatlanná a mezőgazdaság számára. Az ENSZ szerint a mostani aszály különösen veszélyes az öt év alatti gyermekekre, akiknél, az élelmiszerhiány miatt, akut alultápláltság, egyes esetekben halál léphet fel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik