Videó: ritka állat bukkant fel Argentína partjainál

Egy genetikai rendellenesség okozhatja különleges megjelenését.

Elképesztően ritka, fehér déli simabálnát vettek videóra Argentína partjainál – írja az IFLScience. A felvételt rögzítő Agustín Baraschi szerint a képkockákon feltűnő állat egy csupán néhány napos borjú lehet, különleges színét valószínűleg albinizmus okozza.

Az albinizmus egy genetikai rendellenesség, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok szervezete előállítsa a melanin nevű festékanyagot. Ez a pigment adja az állatok bőrének, bundájának, tollazatának és szemének is a színét, hiánya esetén az élőlényeknek fehér bőre, illetve bundája és rózsaszín vagy vörös szeme lesz.

A déli simabálnák (Eubalaena australis) a déli féltekén őshonos vízi emlősök, amelyek hossza elérheti 17 métert, testtömegük pedig a 80 tonnát is megütheti. Könnyen felismerhetők arról, hogy ők az egyedüli nagy méretű bálnák hátúszó nélkül. Ezek az állatok csupán 3-10 évente fialnak, az utódok jellemzően június és október között jönnek világra.

A déli simabálnák azon kevés cet közé tartoznak, amelyek nem veszélyeztetettek. Ennek oka, hogy a bolygó nagyon déli vizeiben élnek ,ahol az emberi jelenlét csekély, így a vadászatnak, illetve a hajónak ütközésnek, hálóba gabalyodásnak is kevésbé kitettek, mint északabbi rokonaik.

Kapcsolódó
Elképesztően ritka, fehér fecskét fogtak Magyarországon
A különleges állatnak csupán 1-2 szárnytollán látható sötétebb szín, azon kívül hófehér.