Tudomány zöldövezet

Megfigyelték, ahogy egy orangután gyógynövénnyel kezeli a sebét

Jami Tarris / Getty Images
Jami Tarris / Getty Images

Egy új tanulmány ismét megerősíti, hogy a szumátrai orangutánok rendkívül intelligensek: gyógynövényekkel kezelik sérüléseiket – írja a The Guardian. A szakértők egy hímet figyeltek meg, amint a pofáján lévő sebre egy gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású növény nedvét és megrágott leveleit viszi fel.

Nem először dokumentálták vadon élő állatok öngyógyítását, korábban láttak például csimpánzokat, amint féregfertőzések kezelésére alkalmas növényeket rágnak, illetve rovarokat visznek fel a bőrükre.

A mostani ugyanakkor az első eset, amikor megfigyelik, ahogy egy vadon élő állat nyílt sebét kezeli valamilyen gyógyhatású anyaggal.

Dr. Caroline Schuppli, a Max Planck Etológiai Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint a csimpánzok rovarokat használnak, de sosem sikerült bebizonyítani, hogy ezen ízeltlábúak valóban elősegítik a sebgyógyulást. Az orangután növényének gyógyhatása ezzel szemben jól ismert.

A felfedezés az emberi sebgyógyítás eredetének feltárásában is segíthet. Úgy tűnik, az ehhez szükséges alapvető kognitív képesség már az orangutánokkal közös utolsó ősünkben is megvolt.

Schuppli és kollégái egy védett indonéziai esőerdőben végeztek vizsgálatot. A Rakus nevű hím követése során észrevették, hogy friss sérülés van a fején, amely valószínűleg egy másik hímmel való harcban keletkezett. Három nappal később az állat a Fibraurea tinctoria nevű növény szárát és leveleit rágta, majd az arcára kenegette a pépet. Öt nappal később az arcon lévő seb bezáródott, néhány héten belül pedig be is gyógyult, és csak egy kis heg maradt utána.

A Rakus által használt növényről tudott, hogy többek között antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns, fájdalomcsillapító és rákellenes tulajdonságokkal bír. Egyelőre nem világos, hogy Rakus maga találta-e ki az eljárást, vagy eltanulta, más példánynál ugyanis még nem dokumentálták a viselkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik