Tudomány zöldövezet

Sosem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Schmidt Ocean Institute
Schmidt Ocean Institute

Több mint 100, korábban ismeretlen fajt és néhány sosem látott víz alatti hegyet találtak a tenger mélyén – írja a Live Science. A szakértők január 8 és február 11 között végeztek kutatásokat a chilei partokhoz közeli tengerfenéken, ez idő alatt mintegy 53 ezer négyzetkilométernyi területet térképeztek fel.

Az expedíció során számos fotót és videót is készítettek, amelyeken számos érdekesség látható: többek között egy vörös tengeri varangy kézszerű uszonyokkal, furcsa hosszúkás alakú tengerisünök, valamint egy ritka ostortintahal.

A kutatók egy víz alatti robot segítségével több mint 100 olyan fajt figyeltek meg, amelyek feltehetőleg újak a tudomány számára, köztük szivacsokat, tengerisünöket, korallokat, rákokat és puhatestűeket. Az állatoktól mintákat is vettek, amelyeket ezután tanulmányozni fognak, hogy megállapítsák, valóban eddig ismeretlen tengeri lényekről van-e szó. Ez a folyamat akár évekig is eltarthat.

Az ember mindig számít rá, hogy találkozik új fajokkal az óceán ilyen kívül eső, rosszul feltérképezett részein, de az egészen döbbenetes, hogy ilyen sok jött velünk szembe

– nyilatkozta Javier Sellanes, az expedíció vezetője.

ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute

Az új fajokon kívül eddig ismeretlen víz alatti hegyekre is bukkantak a tudósok, közülük a legmagasabb 3530 méteres. Ezt a képződményt Solitonak nevezték el, ami spanyolul azt jelenti, hogy magányos.

Kapcsolódó
Sosem látott állatok rejtőztek egy japán szigetnél
Nehéz feladat volt rátalálni a pöttöm puhatestűekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik