Tudomány zöldövezet

Sosem látott állatok rejtőztek egy japán szigetnél

Ippei Naoi / Getty Images
Ippei Naoi / Getty Images

Két új állatfajt fedeztek fel Japán egyik szigete körül – írja az IFLScience. Az eddig ismeretlen törpe tintahalak az Okinava közelében található korallzátonyokban rejtőzködve élnek, és nagyon aprók: a megtalált példányok közül a legnagyobb is mindössze 12 milliméteres volt.

A pöttöm puhatestűek a rjúkjúi törpe tintahal (Idiosepius kijimuna), valamint a Hannan-törpetintahal (Kodama jujutsu) nevet kapták, előbbit a Rjúkjú-szigetekként ismert japán szigetcsoport ihlette, míg a másik az új fajt megörökítő Brandon Ryan Hannan fotográfusnak adózik tisztelettel.

Jeff Jolly / Brandon Hannan / Marine Biology

Tudományos neveiket pedig a japán folklór lényei inspirálták. Az I. kijimuna testén vörös színfoltok találhatók, ideje nagy részét tengerifű-erdőkben tölti a partokhoz közel, ezért a kidzsimuna elnevezésű szellemek után keresztelték el őket, akik kicsi, vöröshajú teremtmények és a legendák szerint Okinava banyánfáiban laknak. A Kodama jujutsu szintén szellemeknek, a kodamáknak állít emléket, akik az egészséges erdők ősi fáiban élnek, de ennek a fajnak a neve a dzsúdzsucu japán harcművészetet is magában foglalja, mivel az állat magánál jóval nagyobb garnélákra vadászik, amelyeket csápjaival ragad meg.

A parányi fejlábúakat több okból is kifejezetten nehéz volt megtalálni: apró termetük, rejtőzködő életmódjuk már eleve nagy kihívássá tette a feladatot, de az sem könnyítette a helyzetet, hogy mindkét faj kizárólag éjszaka aktív. Bár csak most fedezték fel őket, ezek a tintahalak máris veszélyben vannak, a klímaváltozás hatására ugyanis eltűnhetnek a korallzátonyok, amelyek otthont adnak nekik.

Kapcsolódó
Szinte láthatatlan állatot fedeztek fel Ázsiában
Mindössze két példányt sikerült csak észrevenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik