Tudomány

Ez az egyetlen hely, ahol fekete tigriseket láthatunk

Az indiai Orisza állam bejelentette a világ első olyan szafariját, amelyen fekete tigriseket lehet látni – írja az IFLScience. A pszeudomelanisztikus példányokat az 1970-es években figyelték meg először a Szimilipal Tigrisrezervátumban.

A szakértők úgy vélik, hogy a terület az egyetlen hely a világon, ahol előfordulnak.

Az állatok a bengáli tigris nevű alfaj genetikai mutációjával bíró egyedei.

A pszeudomelanisztikus tigrisek nem teljesen feketék, de látványosan különbőznek a többi példánytól. A mutáció következtében az érintett állatok sejtjeiben lévő pigment, a melanin túltermelődik. Melanizmus esetén a bunda teljesen fekete lenne, ez figyelhető meg a fekete párducoknál, míg az albinizmus, amely szintén létezik macskaféléknél, pigmenthiánnyal jár.

A becslések alapján a Szimilipal Tigrisrezervátumban háromból egy állat fekete.  A pszeudomelanisztikus tigrisek sötét csíkjai szokatlanul nagyok, akár össze is érnek.

Az egyedi színváltozat hátterében a taqpep nevű gén áll. A rezervátum közelében élő 395 állat egyike sem hordozza a taqpepet, ami arra utal, hogy a fekete populáció elterjedési területén kívüli tigrisekkel nem keveredik.

Ez a beltenyészet jele, ami kis állományoknál komoly problémát okozhat. A pszeudomelanisztikus populáció elszigetelődését emberi tevékenység, feltételezhetően az élőhelyek feldarabolódása idézte elő.

Az új szafarit Baripada közelében alakították ki, ez mindössze 15 kilométerre van a rezervátumtól. A terület mintegy 200 hektáros.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik