Tudomány

Kihaltnak hitt állatra bukkantak

Néhány éve egy fekete párduc tetemére bukkantak egy Srí Lanka-i csapdában. A szakértők úgy gondolták, hogy ez volt a szigeten az utolsó ilyen egyed, a helyi Vadvédelmi Minisztérium azonban a közelmúltban bejelentette: újabb ritka állatokat találtak – írja az IFLScience.

A szakértők kameracsapdákat helyeztek ki, miután különböző észlelésekről érkeztek bejelentések hozzájuk. A kutatóknak több példányt, így egy hímet, egy nőstényt és két kölyköt is sikerült megörökíteniük.

A felvételek egyértelműen cáfolják, hogy Srí Lankán kihaltak a fekete párducok.

Az élőlényeket 2019 októberében figyelték meg, de csak most számoltak be a felfedezésről.

Bár a fekete párducokat sokan külön fajnak gondolják, valójában bizonyos macskafélék, így a leopárdok és jaguárok ritka változatai. Az egyedi szín hátterében egy mutáció áll, amely növeli a melaninok, azaz a sötét színű pigmentek számát. A melanizmus gyakorlatilag az albinizmus ellentetjeként fogható fel.

A fekete párducok Afrika- és Ázsia-szerte megtalálhatóak, de rendkívül ritkák, csupán az állatok 11 százaléka sötét szőrzetű. A szakértők úgy gondolják, hogy a különleges bunda a sűrű erdőkben segítheti a rejtőzködést, a bozótosban viszont hátrányt jelenthet.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik