Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy cápák esnek neki egy bálnatetemnek

Wildestanimal / Getty Images
Wildestanimal / Getty Images

Egy drón örökítette meg, ahogy egy csoport szirticápa egy hosszúszárnyú bálna lebegő teteméből eszik – írja a Live Science. A Nyugat-Ausztrália közelében készült felvételen legalább 60 ragadozó tűnik fel, a szemtanúk szerint ugyanakkor akár száz példány is lehetett a helyszínen.

John Cloke és Indy Crimmins egy reggeli horgásztúráról tartottak hazafele, amikor Cloke észrevette, hogy valami van a vízben, és madarak köröznek körülötte. Kiküldtek egy drónt, hogy kiderítsék, mit is látnak. A videót a páros Instagram-oldalán osztotta meg.

A felvételen egy nagyjából 15 méter hosszú bálna maradványa látható.

Cloke szerint akár száz cápa is körözhetett a tetem körül, össze sem tudták számolni az állatokat.

Ritkán készül ilyen részletes videó arról, ahogy cápák és más dögevők a felszínen táplálkoznak egy bálnából, szakértők szerint ugyanakkor a jelenség nem ritka.

Steve Taylor cápakutató úgy véli, a felvétel lenyűgöző, de nem szokatlanok a hasonló események. 2021 augusztusában például azt sikerült dokumentálni, ahogy fehér cápák tépnek szét egy tetemet Boston közelében.

A legtöbb cetféle pusztulása után a felszínen kezd el lebegni, mivel a bomlás miatt a test gázokkal töltődik fel. A nagyobb, több bálnazsírt tartalmazó fajok, így a hosszúszárnyúak maradványai akár több mint egy héten át is úszhatnak, remek célpontot biztosítva a dögevőknek. A tetem végül a tengerfenékre merül, ahol további élőlényeknek ad táplálékot.

Azt nehéz megállapítani, hogy az új videón milyen ragadozók szerepelnek. Taylor szerint egy kisebb szirticápafaj példányai, talán bronzcápák lehetnek a felvételen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik