Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy fehér cápák tépik szét egy bálna tetemét

Alastair Pollock Photography / Getty Images
Alastair Pollock Photography / Getty Images

Tengerbiológusok egy csoportja ritka jelenséget figyelt meg augusztus közepén Boston közelében – írja a Live Science. A szakértők célja az volt, hogy óriáscápákat jelöljenek meg, a nyílt vízen azonban hamar egy fiatal hosszúszárnyú bálna tetemére bukkantak. David Wiley, a Stellwagen-padi Nemzeti Tengeri Rezervátum ökológusa szerint nem sokkal később legalább nyolc fehér cápa jelent meg.

A ragadozók elkezdték széttépni a tetemet, miközben több ezer tengeri madár próbált meg darabokat kiemelni a véres vízből.

A különleges jelenetet sikerült megörökíteniük a kutatóknak. Wiley szerint a természetet láthatták akció közben. „Minden azért pusztul el, hogy valami más számára táplálékul szolgáljon. Semmi sem vész kárba” – tette hozzá a kutató.

A hosszúszárnyú bálnák rengeteget vándorolnak, útjaik során pedig gyakran az emberekkel is találkoznak, ami veszélyes lehet. A hajókkal való ütközések és a hálók például sok állat halálát okozzák.

A szakértők megvizsgálták a videón látható egyed farokúszója alatti ujjlenyomatszerű mintát, és megállapították, hogy egy ismert nőstény, Venom egyéves borjára bukkantak. Feltételezhető, hogy a példány vesztét az emberekkel való interakció idézte elő. A pusztulás pontos okát nem tudták megállapítani, mivel a tetemen a cápák miatt nem maradtak a halál előttről származó, beazonosítható sérülések. Miután a bálnazsírt a cápák és a madarak leszedték a tetemről, a maradványok valószínűleg a tenger fenekére merültek, ahol egyéb állatoknak biztosíthatnak táplálékforrást.

A helyzetet kihasználva a kutatók egyébként öt fehér cápát is megjelelöltek. Meglehetősen ritka, hogy a ragadozók ilyen nagy számban gyűljenek össze a víz felszínénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik