Tudomány koronavírus

Félreértelmezik az izraeli kutatást, ami összeköti a koronavírus-vakcinákat a szívleállással

Frederic J. BROWN / AFP
Frederic J. BROWN / AFP

A magyar oltásellenesek között is terjedni kezdett egy tanulmány arról, hogy a koronavírus-vakcinációs időszakban Izraelben megnövekedett a segélyhívások száma szívleállás és akut koronária szindróma (ACS) miatt. Az Australian Associated Press tényellenőrző cikke szerint a szóban forgó tanulmányt számos szakértő elítélte a rossz módszertan miatt, és maga a kutatás vezetője is azt mondja: nem szabad a tanulmány alapján ok-okozati összefüggést vonni a vakcinák és a segélyhívások megnövekedett száma között.

A Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője, Retsef Levi az MIT Sloan Üzleti Iskolájának operatív menedzsment professzora, a tanulmányban pedig azt vizsgálta, hogy megnövekedett a sürgősségi kardiovaszkuláris események száma a 40 év alatti lakosság körében Izraelben a koronavírus elleni oltás bevezetése és a harmadik COVID-19 hullám során. Az AAP által megkérdezett szakértők szerint

a kutatásnak statisztikai és módszertani hiányosságai vannak, ami azt jelenti, hogy következtetéseit fenntartásokkal kell kezelni.

De még Levi is azt írta az AAP-nek: téves az az állítás, hogy a tanulmány ok-okozati összefüggést mutatott ki az oltások és a segélyhívások számának növekedése között. „Nem támogatom a tanulmány egyetlen olyan értelmezését sem, hogy a vakcina okozta ezt a növekedést a segélyhívások számában. A tanulmány csak összefüggést mutat be, és arra szólít fel, hogy alaposan ellenőrizzük az ügyet, és vizsgáljuk meg az összes lehetséges okot” – mondta Levi egy e-mailben.

Epidemiológiai és orvosi szakértők szintén vitatják a tanulmány „korrelációra” vonatkozó állítását.

Hamis tehát az az állítás, hogy egy tanulmány szerint a COVID-19 vakcinák 25 százalékkal növelik a szívmegállás kockázatát a fiatalok körében. A tanulmány egyik társszerzője szerint a kutatás nem mutat ok-okozati összefüggést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik