Tudomány koronavírus

Ezen is múlt, ki bírta jobban a koronavírus miatti karantént

Justin Paget / Getty Images
Justin Paget / Getty Images

Nem túl meglepő, de fontos eredményeket hozott egy holland kutatás: a Groningeni Egyetem szakértői megállapították, hogy sokan azért bírták jobban a koronavírus miatti lezárásokat, mert genetikai okokból kifolyólag jobban bírják a stresszt – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

Az, hogy egy személy milyennek érzi az életminőségét, olyan tényezők kombinációjától függ, amelyek a nyilvánvaló külső körülményeken kívül magukban foglalják a szülőktől kapott géneket. Az életminőséggel kapcsolatos gének tanulmányozása bonyolult, de a COVID-19 világjárvány lehetővé tette, hogy a kutatók megvizsgálják:

hogyan befolyásolta ez a stresszes, világméretű esemény az egyén genetikájához képest az általános jólét érzését.

A csapat több mint 27 000 holland alany genomját vizsgálta át, akik genetikai anyagot adományoztak egy biobanknak. Ezután összefüggéseket keresett a genetikai variánsok és a résztvevők az életmóddal, valamint a mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos kérdőívekre adott válaszai között 10 hónapon keresztül, 2020 márciusától kezdődően.

A kutatók azt találták, hogy egyesek genetikailag hajlamosabbak voltak a jobb közérzetre, mint mások. A járvány előrehaladtával a genetikai hajlam egyre erőteljesebben befolyásolta az emberek életminőségről alkotott véleményét, valószínűleg a szigorú COVID-19 elleni védekezési intézkedések által megkövetelt társadalmi elszigeteltség miatt. Ezenkívül az eredmények azt mutatják, hogy a genetika hozzájárulása változhat az olyan összetett tulajdonságokhoz, mint amilyen a jólét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik