Belföld

Publicus: Vidéken Magyar Péter pártja, a fővárosban az ellenzéki összefogás erősebb

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az európai parlamenti választáson a Momentumtól, a Kétfarkú Kutya Párttól, a Mi Hazánktól és a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól vehet el legnagyobb számban szavazókat Magyar Péter pártja, derül ki a Publicus Intézet a Népszava számára április végén készült reprezentatív felméréséből.

Az összes megkérdezett körében 30 százalék szavazna a Fidesz-KDNP Deutsch Tamás vezette EP-listájára, míg a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség Dobrev Klára fémjelezte listája és a Magyar Péter-féle Tisza Párt listája egyaránt 16–16 százalékon áll. A Mi Hazánk listájára 3 százalék, a Momentum és az MKKP listájára 2–2 százalék szavazna, míg az LMP és a Jobbik képviselőit 1–1 százalék szeretné az EP-ben látni.

A biztos szavazó listaválasztók körében a Fidesz-KDNP EP-listája 42, a baloldali összefogás pártjaié 24, a Tisza Párté pedig 23 százalékon áll. A Publicus a Mi Hazánk listájának támogatottságát 4, a Momentumét 3, a Kétfarkú Kutya Pártét 2, az LMP-jét és Jobbikét 1–1 százalékra mérte.

A kutatás szerint a DK–MSZP–Párbeszéd lista Budapesten sokkal jobban áll, mint a Tisza Párté: míg az előbbire a válaszadók 29, az utóbbira csak 8 százalék szavazna. Sokkal kiegyenlítettebb a küzdelem vidéken, ahol a Magyar által vezetett EP-listára már többen szavaznának, mint az ellenzéki összefogás pártjaira. A megyeszékhelyeken a DK–MSZP–Párbeszéd–lista támogatottsága 16 százalék szemben a Tisza 18 százalékával, a városokban ez az arány 13–19 százalék, míg a községekben 15–17.

A biztos szavazók körében az ellenzéki összefogás jobban áll Budapesten a kormánypártoknál: míg előbbi listájára 37 százalék, utóbbira 33 százalék adná le a voksát, a Tiszára 11 százalék, a Momentumra 10 százalék szavazna. Ugyanakkor a z összes megkérdezetthez hasonlóan a biztos szavazók körében is jobban áll vidéken Magyar Péter pártja, mint a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik