Tudomány

Ő viselhette első nőként a Szent Koronát

Nagy Lajos királynak nem született fiú gyermeke, de előkelő családból származó vőlegényekkel sikerült elérnie, hogy mindkét országában elfogadják a nőági öröklést. A feltehetően 1371-ben született Mária a király harmadik gyermeke volt, ám nővérei korai halálával ő és jegyese, Luxemburgi Zsigmond lett a magyar trón várományosa – írja a Rubicon.hu.

Lajos halálakor Mária mindössze 11 éves volt, az apja halála utáni napon, 1382. szeptember 17-én királlyá választották és megkoronázták.

Ő lett az első magyar királynő, és az első nő, akinek fejére helyezték a Szent Koronát.

A magyar hagyományok szerint ugyanis a királynékat nem a Szent Koronával koronázták, hanem fejükre a veszprémi püspök helyezte az úgynevezett királynéi házi koronát, illetve az esztergomi érsek megérintette jobb vállukat a Szent Koronával. Utóbbi azt szimbolizálta, hogy osztozik férjével az uralkodás és az ország kormányzásának terhében – itt írtunk erről bővebben.

Gyilkosságok, káosz, belviszály

A gyermekkirálynő mellett az ország vezetése Erzsébet királyné és Garai Miklós nádor kezébe került. Az ország hamar zűrzavaros állapotba jutott, mert Mária anyja és támogatói ellenezték a Zsigmonddal kötendő házasságot, mondván, az cseh és német érdekeket szolgálna. 1383-ban le kellett mondania Nagy Lajos birodalmának egyben tartásáról, a lengyel trónt a legkisebb hercegnő, Hedvig kapta meg.

Wikipedia Mária királynő Josef Kriehuber színezett litográfiáján (1828)

A káosz és Mária házassági tervei 1384-től polgárháborút idéztek elő, ugyanis a nyugalmat sokan éppen Zsigmondtól várták, aki hadsereggel jött Magyarországra, és 1385 novemberében győzelmet aratott. A helyzet mégsem rendeződött, a délvidéki Horváti família lázadást szított.

Miután a Horvátiak által állított ellenkirályt meggyilkolták, a Hortátiak elrabolták Erzsébetet és Máriát, a királynét Novigrád várában megfojtották. A polgárháborús helyzetnek végül Zsigmond vetett véget, aki 1387 márciusában Mária férjeként megszerezte a koronát, majd júniusban kiszabadította feleségét.

Nem fogadták el

A rend megszilárdulásával Mária és Zsigmond hivatalosan társuralkodók lettek. A jog ugyan a királynő mellett szólt, de a szokás olyannyira nem ismerte a nőuralmat, hogy Mária csak fiúsítás révén, tehát „rex” címmel viselte a Szent Koronát.

A gyakorlatban az uralkodás hamarosan átkerült Luxemburgi Zsigmond kezébe, felesége visszavonult a politikától az udvari életbe. Az 1395 májusában szülés előtt álló fiatal királynő halálát végül egy könnyelmű és szerencsétlen kimenetelű kirándulás okozta: május 17-én Mária egyedül lovagolt ki Budáról, és a hegyek között leesett lováról.

Sérülése következtében a királynő elvetélt, és a vérveszteség miatt gyermekével együtt ő maga is meghalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik