Tudomány

A Holdba csapódik a SpaceX kontrollálhatatlan rakétája

Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Falcon-9-et még 2015-ben indították útjára, azóta nem tudják irányítani. A rakéta a Mélyűri Klímaobszervatóriumot (Deep Space Climate Observatory) rakta pályára, vagyis egészen pontosan úgynevezett Lagrange-pontra, vagyis a tér egyik olyan pontjára, ahol két nagyobb égitest (a Föld és a Nap) kombinált gravitációs ereje megegyezik egy sokkal kisebb, harmadik test centrifugális erejével.

A rakéta azonban hét éve olyan pályára került, ahol nem lehet irányítani – most végre sikerül ütköznie a Holddal.

A The Guardian cikke szerint a már űrszemétnek számító rakéta 2015 februárja óta nem tudott kitörni a Föld és Hold vonzásából, most változik annyira a pályája, hogy be tudjon csapódni a kísérőnkbe. Szakértők szerint az űrszemét a következő hetekben fog találkozni a Holddal, és 2,58 kilométer per másodperces sebességgel fog becsapódni. A Falcon-9 felső szakasza március 4-én nagy valószínűséggel eléri a Hold túlsó oldalát, méghozzá valahol az egyenlítő közelében.

Bill Gray, aki földközeli objektumokat megfigyelő szoftvereket ír, azt mondja, a rakéta január 5-én megközelítette a kísérőt, de márciusban már biztosan becsapódik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik