Tudomány zöldövezet

Kötélbe gabalyodva adott életet borjának egy bálna

by wildestanimal / Getty Images
by wildestanimal / Getty Images

Szakértők egy csoportja egy olyan északi simabálnát figyelt meg Georgia partjainál, amelynek szájába egy hosszú halászkötél akadt. A nőstényt újszülött borja kísérte.

Úgy tűnik, a veszélyeztetett állat a kötél fogságában adott életet utódjának.

Clay George, a Georgiai Természeti Erőforrások Hivatalának munkatársa szerint a légi megfigyelés során a borjú egészségesnek és épnek tűnt. A szakember csupán egyetlen hasonló esetről tud, ezt 2011-ben dokumentálták. A térségben jellemzően decembertől márciusig tart az ellési időszak, az idei szezonban a mostani volt a második kicsi, amelyet észleltek.

 

Az északi simabálna súlyosan veszélyeztetett, a becslések alapján a fajt már csak mintegy 350 példány képviseli. Az állatok száma az ipari bálnavadászat miatt csökkent le drámaian, a populáció pedig a korlátozások ellenére sem tud helyreállni. A kifejlett nőstények minden télen az Egyesült Államok délkeleti részének melegebb vizeibe úsznak, hogy megszüljék utódaikat.

A mostani nőstényt múlt héten figyelték meg, az azonosítás után pedig megállapították, hogy legalább március óta vonszolja a kötelet. Akkor Massachusetts közelében látták, és bár a szakértőknek sikerült levágniuk a zsinegből, teljesen nem tudták kiszabadítani az állatot. George szerint az egyed esete lenyűgöző, a kötél ugyanakkor halálos ítélet lehet számára. A borjú táplálása, a zsineg vonszolása és az esetleges sérülésekből való gyógyulás együttesen túl sok energiát emészthetnek fel.

A szakértők ismét megpróbáltak rövidíteni a kötélen, de az akciót túl kockázatosnak ítélték. George attól tart, hogy a nőstény szájának bal oldalán még mindig két, egyenként nagyjából 6 méter hosszú zsineg lóg, amelyek összeakadva a borjúra veszélyes hurkot alkothatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik