Tudomány

Először ereszkedtek le a pokol kútjának mélyére

A barhúti kút egy kelet-jemeni természetes formáció az ománi határ közelében. A pokol kútjaként is ismert üreget számos legenda övezi, a hagyomány szerint démonok lakják. Expedíciók hiányában hosszú időn át a kutatók is csak találgattak, hogy mi lehet a lyuk mélyén.

A közelmúltban először sikerült megvizsgálni a barhúti kút fenekét – írja az MTI.

A kutatás során a szakértők a 112 méter mély üregben kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak.

Múlt héten nyolc szakember ereszkedett le kötélen a formációba. A csapat víz-, kőzet- és talajmintákat, valamint állati maradványokat gyűjtött be. Mohammed al-Kindi, a Német Műszaki Egyetem geológusa szerint a vizsgálat eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Az expedíció felvételein különböző képződmények, például szürke és világoszöld barlangi gyöngyök láthatóak, ezek a lecsöppenő víz révén alakulnak ki.

Oman Cave Exploration Team / AFP

A barhúti kút az al-Mahra tartomány sivatagjában található. A 30 méter átmérőjű üreg körül az évszázadok során számtalan mítosz alakult ki, a legenda szerint a pokoli kút démonok börtöne. A régió lakói úgy tartják, hogy a hely balszerencsét hoz.

A kutatók úgy vélik, hogy a kút több millió éves. Korábban csak 60 méteres mélységig jutottak a lyukban, akkor furcsa dolgokat tapasztaltak, és sajátos szagokat éreztek a szakértők. „Voltak elpusztult madarak, amelyek valóban kellemetlen szagot árasztottak, de nem volt túláradó bűz” – nyilatkozta a mostani expedíció után al-Kindi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik