Tudomány koronavírus

Úgy tűnik, hosszabb ideig védett a koronavírus ellen, aki súlyos tünetekkel esik át a betegségen

Joseph Prezioso / AFP
Joseph Prezioso / AFP

A Virológia Pécs Facebook-oldala egy olyan kutatás eredményeit ismertette, amely arra kereste a választ, hogy meddig marad valaki védett a koronavírus-fertőzés után. Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője értelmezte a tanulmányt.

Prof. Dr Jakab Ferenc

Nagyon sokan kérdezik Tőlünk, hogy mennyi ideig védettek egy átvészel fertőzés után. Egy most…

Közzétette: Virológia Pécs – 2021. március 24., szerda

 

A kutatásban összesen 164 beteg mintáit vizsgálták több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal (180 nap) a tünetek megjelenése után történt. A sejtes immunitás alapját képező T-sejt válasz, minden csoportban hasonlóan magas volt, de kiderült, hogy a semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek estében. 61%-ban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitest szintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

Viszont érdekes, hogy semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitestszint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.

A szakértő megjegyezte azt is, hogy nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés), és a hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében szintén nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik