Tudomány zöldövezet

Évente emberek millióit öli meg a légszennyezés

Egy friss tanulmány alapján 2018-ban 8,7 millió ember halálért volt felelős a fosszilis energiahordozók égetésével keletkező légszennyezés – írja a The Guardian.

Ez azt jelenti, hogy az érintett évben minden ötödik ember a rossz légminőség miatt halt meg.

A kutatók szerint minden évben hasonló lehet a helyzet.

A halálozás azokban az országokban volt a legjelentősebb, amelyek a legtöbb fosszilis energiahordozót használják. Európában a 14 év feletti korcsoportban az elhalálozások 16,8 százalékáért a légszennyezés tehető felelőssé. 2018-ban több ember halt meg a nem megfelelő légminőség hatására, mint a dohányzás és a malária miatt összesen. A szakértők szerint számításaik messze felülmúlják az eddigi becsléseket, Eloise Marais, a University College London munkatársa és a csapat tagja kiemelte: adataik annyira meghökkentőek voltak, hogy először nem is akartak hinni az eredményeknek.

John W Banagan / Getty Images

A kutatók a vizsgálat során az erőművek, járművek és egyéb források által kibocsátott, 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szálló porra (PM2.5) koncentráltak. Ezek az apró részecskék belélegezve különböző egészségi problémákat, például légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedéseket idézhetnek elő. „Nem ismerjük fel, hogy a légszennyezés egy láthatatlan gyilkos” – mondta Neelu Tummala, a George Washington Egyetem szakértője, hozzátéve, hogy a belélegzett levegő mindenkire hat, különösen a gyermekekre és az idősebbekre, illetve az alacsonyabb jövedelműekre. A kutató szerint a városokban kifejezetten rossz a helyzet.

A csapat egy, a NASA által ellenőrzött háromdimenziós légköri modellel végezte a vizsgálatot. A technikával sokkal pontosabb képet kaphattak a helyzetről, mintha pusztán műholdas adatokat és felszíni megfigyeléseket használtak volna. Egyes szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy még a mostani adatok is alsó becslést jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik