Tudomány koronavírus

Covid: a gyógyult beteg karácsonyozhat a családdal?

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
A tudomány álláspontja, hogy egyelőre a gyógyult betegekre is az vonatkozzon, mint bárki másra. Kemenesi Gábor virológus magyarázza el, hogy miért.

„Nemrég sajnálatos módon elhangzott a médiában, hogy a betegségben átesett emberek biztonsággal látogathatják rokonaikat. Lássuk mit tud erről a tudomány és mit javasolnak a vezető járványügyi szervezetek” – vezeti fel A kulcsszó – „nem tudjuk” című Facebook-posztját Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

Lehet, hogy ismét fertőzhetünk

A tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki legalább 6 hónapig (eddig vizsgálták). Ez nagyon kedvező hír, azonban az immunitást gyakorlati működését leginkább egy skálán lehet elképzelni, amelynek legkedvezőbb foka az úgynevezett sterilizáló immunitás – ekkor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk.

Lehet, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni. A skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is, ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján a válasz egyelőre: nem tudjuk.

Könnyen előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát fertőzhetünk ismét.

Nem tudjuk

A legfontosabb kérdések még továbbra is nyitottak:

  • Hogyan ismerjük fel az újrafertőzötteket? Könnyen lehet, hogy a betegséggel járó, így látható eseményeket ismerte csupán fel a tudomány és a legtöbb esemény tünetmentes maradhatott. Egyelőre nem tudjuk.
  • Mennyire gyakori az újrafertőződés? Nem tudjuk.
  • Van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában? Nem tudjuk.

Így egyelőre az Európai Járványmegelőzési Központ, az Amerikai Járványmegelőzési Központ és minden más szakmai szervezete ajánlása is a következő: mindenkinek, tekintet nélkül korábbi fertőzésére azonos elővigyázatossági lépéseket kell megtennie. A választ a tudomány szolgáltatja majd, függetlenül attól, hogy most mit gondolunk, ehhez azonban idő kell, alapos megfigyelések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik