Tudomány koronavírus

Kemenesi: látszik a fény az alagút végén

KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Újabb nagyszerű hír!” – így kommentálta Facebook-oldalán Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa a bejelentést, miszerint a brit hatóság engedélyezte a Pfizer/BioNTech vakcináját. Az oltások beadását a jövő héttől kezdik el Nagy-Britanniában.

Létezik megoldás

Ez az a bizonyos vakcina, melyre a németek már november elején elkezdték kiépíteni a hűtési/szállítási infrastruktúrát. Több másik vakcina is engedélyezés közelében, látszik a fény az alagút végén.

Kapcsolódó
Nagy-Britannia engedélyezte a Pfizer vakcináját, jövő héttől használják
Nagy-Britannia szerdán bejelentette, hogy jóváhagyták a Pfizer-BioNTech közösen fejlesztett vakcináját.

Tudományos tény, hogy vakcina nélkül aligha győzhetjük le a járvány egészségügyi részét – jegyzi meg a járvány elleni harc frontvonalában dolgozó kutató. Márpedig a gazdasági helyreállításhoz elsőként az egészségügyi fronton kell nyerni. A legfőbb kérdésre már megkaptuk a tudományos bizonyosságot:

lehet biztonságos és hatásos vakcinát készíteni a COVID-19 ellen.

Komoly vizsga elé néz a világ

Tudományos szempontból most a legfőbb kérdések: meddig és mennyire véd majd, illetve különböző korcsoportokat, populációkat miként véd majd?

Ami bizonyos, ekkora járvány legyőzéséhez többféle technológiájú vakcina együttes bevetésére lesz szükség, hamarosan a hírek súlypontja áthelyeződik az elérhetőség, gyártási kapacitás és disztribúció kérdésköreibe.

Az AstraZeneca, Pfizer és Moderna 2021-ben 5,3 milliárd adaggal tervez, amely az AstraZeneca vakcina dozírozásától függően 2,6-3,1 milliárd embernek lenne elég. Ehhez még az oroszok külföldi piacra 500 millió adagot szánnak. Komoly vizsga elé néz a világ, vajon képesek vagyunk-e ezt a globális, határokat nem ismerő kihívást globálisan és határok nélkül kezelni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik