Tudomány koronavírus

Koronavírus: így védekezzen, ha kénytelen emberek közé menni

A szakértők azt tanácsolják, hogy a járvány idejére az ember minimalizálja az utazásokat és a szociális érintkezéseket. A legjobb, ha az ember otthonról dolgozik, ezt viszont nem mindenki teheti meg. Hogyan csökkenthető a megbetegedés esélye, ha kénytelenek vagyunk útra kelni?

A szakértők szerint az új koronavírussal szemben az egyik legjobb védekezési mód a szociális érintkezések minimalizálása. Elméletileg a legjobb megoldás az, ha az ember a járvány idején el sem hagyja otthonát. Ezzel nemcsak a megfertőződés kockázatát lehet jelentősen csökkenteni, de így a potenciális betegek sem adhatják tovább a kórokozót.

Problémás azonban, hogy nem mindenki dolgozhat otthonról. A Massachusettsi Műszaki Egyetem magazinja, az MIT Technology Review összeszedte, hogy hogyan lehet a legjobban védekezni akkor, ha az ember kénytelen rendszeresen elhagyni otthonát.

A legfontosabbak a már számtalanszor ismételt tanácsok: a rendszeres és alapos kézmosás, a felületek és az arc érintésének mellőzése.

Moses Turkle Bility, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa szerint a járvány idején a mentális egészségre is különösen oda kell figyelni, hiszen az az immunrendszerre is hatással van. A pánik elkerülése már csak ezért is fontos.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát. – Kép: Getty Images

Ha az ember nem tud autóval vagy gyalog munkába menni, érdemes elkerülni a tömegközlekedést csúcsforgalom idején. Amennyiben a munkába járók nem egyszerre egy szűkebb időintervallumban tartózkodnak a buszokon, metrókon és villamosokon, máris csökkenthető a terjedés üteme. Bár egyelőre nem tudni, hogy a vírus hogyan képes megtapadni a felületeken, a tömegközlekedésen jobb nem érinteni a kapaszkodókat. A kesztyűk hasznosak lehetnek, de amint az ember zárt térbe ér, le kell venni őket. A szájmaszkok viselése ezzel szemben csak bizonyos esetekben ajánlott, erről itt írtunk bővebben.

Tényleg csak akkor utazzunk, ha muszáj

Fontos továbbá, hogy az ember tartson 1, lehetőleg 2 méter távolságot a többiektől. Ezt a járművekre való várakozás során is érdemes figyelembe venni, sorban állásnál viszont nehezen tartható. A tolakodással, rohanással ugyanakkor csak ronthatunk a helyzeten.

A hosszabb utazásokat, például repülőutakat a szakértők egyáltalán nem javasolják – ezekre egy darabig valószínűleg nem is lesz lehetőség a határok lezárása miatt.

Ha az ember elérte célját, mosson kezet, ha teheti, akár le is zuhanyozhat. Az utazás során viselt ruhákat nem ajánlott addig újra felvenni, amíg nem lettek kimosva. Amikor az ember hazaért, cseréljen öltözéket, és ne viselje otthon ugyanazokat a ruhákat, mint utazás közben. A telefon fertőtlenítése szintén csökkenheti a fertőzés kockázatát, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Koronavírus: fertőtlenítse a mobilját is, mutatjuk, hogyan!
A gyakori kézmosás mellett néha fertőtlenítsük le a mobiltelefont is.

Általános tanács, hogy az ember minimalizálja az utazásokat és a szociális érintkezéseket: ha a munkahelyére kötelező is bejárnia, nem a járvány alatt kell a baráti társasággal találkoznia. A boltokat is érdemes nem csúcsidőben látogatni, továbbá hasznos lehet a szokásosnál kicsit hosszabb időre bevásárolni, hogy ezzel is csökkentsük a boltlátogatások számát – „pánikvásárlásra” semmi szükség, egy potenciális karantén esetén sem lesz probléma a készletekkel.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik