Tech

Koronavírus: fertőtlenítse a mobilját is, mutatjuk, hogyan!

Az új koronavírus (COVID-19) elleni védekezés egyik legfontosabb lépése, hogy gyakran és alaposan mossunk kezet. Ezekben az időkben érdemes arra is gondolni, amiről sokan a hétköznapokban egyébként megfeledkeznek: az okostelefonok tisztításáról. Erre főleg azért van szükség, mert a telefonok felületén tízszer több baktérium tapad meg, mint egy vécédeszkán – nem véletlen, hiszen gyakorlatilag mindenhova magunkkal visszük, és folyamatosan tapizzuk a készülékeket.

Neeltje van Doremalen, az Amerikai Allergiák és Fertőző Betegségek Intézetének munkatársa kollégáival azt vizsgálta, hogy mennyi ideig képes túlélni a koronavírus a különböző környezetekben. Adataik alapján a kórokozó a levegőben, a réz felületen, a kartonon, műanyagon, rozsdamentes acélon és üvegen is több napig fennmaradhat. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy a friss eredményeket független szakértők még nem vizsgálták felül, és a koronavírussal kapcsolatos információk folyamatosan alakulnak. De mindenképpen érdemes a kézmosás mellett megelőző lépésként letisztítani néha a mobilt is.

Nem szabad viszont csak úgy nekiugrani a készülékeknek, mert akár kárt is tehetünk bennük. Ugyan a piacon elérhetők különféle, UV-fénnyel pusztító mobiltelefonfertőtlenítő-készülékek, nem feltétlen muszáj beruházni egy ilyenbe. Elég egyszerűen csak a meleg szappanos vizes letörlés.

Ahogy az Apple is felhívta rá a felhasználók figyelmét oldalán: semmiképpen ne használjunk aeroszolokat, fehérítőt, dörzsölő hatású tisztítószert, mert kárt tehetnek a kijelzőben.

A Mashable egy videót is készített, amiben lépésről- lépésre megmutatja, hogyan végezzük el a műveletet. Ugyanis bőven elég hozzá egy kevés víz, folyékony szappan, valamint kettő mikroszálas törlőkendő. A folyamat az alábbi:

  1. A tisztítás előtt kapcsoljuk ki a készüléket, és győződjünk meg arról, hogy értelemszerűen nem csatlakoztattuk áramforrásra, és minden kiegészítőt eltávolítottunk, mondjuk a fülhallgatót.
  2. Ezután keverjük össze a szappant és a vizet!
  3. Áztassunk meg jól az egyik kendőt a szappanos vízben, majd csavarjuk ki a felesleget belőle!
  4. Törölgessük át vele a mobil felületét, de ügyeljünk rá, hogy semmiképpen ne áztassuk el, akkor sem, ha vízálló készülékről van szó!
  5. A tiszta kendővel töröljük szárazra a mobilt!

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik