Tudomány koronavírus

Napokig túlélhet a felületeken a koronavírus

Neeltje van Doremalen, az Amerikai Allergiák és Fertőző Betegségek Intézetének munatársa kollégáival azt vizsgálta, hogy mennyi ideig képes túlélni a koronavírus a különböző környezetekben – írja a Live Science. Adataik alapján a kórokozó a levegőben 3, réz felületen 4, kartonon pedig 24 óráig, műanyagon és rozsdamentes acélon viszont 2-3 napig maradhat fenn.

Érdemes kiemelni, hogy a friss eredményeket független szakértők még nem vizsgálták felül, és a koronavírussal kapcsolatos információk folyamatosan alakulnak. Ennek ellenére a tanulmány fontos előrelépés lehet a kórokozó alaposabb megismerése felé.

Kép: Getty Images

Egy másik, Günter Kampf, a Greifswaldi Egyetem kutatója által vezetett csapat a korábbi koronavírusokra vonatkozó tanulmányokat elemezte. A szakértők szerint amennyiben az új kórokozó hasonlít rokonaira, például a SARS-ra,

úgy akár 9 napig is képes lehet életben maradni a különböző felszíneken.

A kutatók azt is megállapították, hogy sok koronavírus igen érzékeny a 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre, illetve a háztartási fertőtlenítőkre. Bár az új kórokozó sokban hasonlít a SARS-ra, egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy a két vírus ugyanúgy viselkedik.

A WHO szerint elképzelhető, hogy az új koronavírus a fertőzött felületek, majd a szem, száj vagy orr érintésével is terjed, a legnagyobb problémát azonban a cseppfertőzés jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik