Tudomány

Mumifikálódott állatok borítják be Ausztráliát

Sorra pusztulnak a szárazság és a táplálékhiány miatt a repülőkutyák Ausztráliában – írja a The Guardian. A queenslandi és az új-dél-walesi hatóságok szerint szeptember óta egyre több beteg és elpusztult állatot találnak, a probléma több veszélyeztetett fajt is érint. Az elhullott denevérek rendszerint alultápláltak és dehidratáltak.

Sok esetben az állatok úgy kiszáradnak, mintha mumifikálódtak volna.

A repülőkutyák élőhelyén folyó fejlesztések és mezőgazdaság nagyban hozzájárult a táplálékhiány kialakulásához, a fő gondot azonban a hosszú, forró és száraz időszak jelenti. Az elmúlt hetek bozóttüzei tovább súlyosbítják a helyzetet.

Fotó: iStock

Tania Bishop queenslandi állatorvos szerint a szakértők éhezési eseményről beszélnek. Bishop hozzátette: 20 éves karrierje során még nem látott hasonlót. A gondozók jelenleg is rengeteg nőstényt ápolnak, ez pedig komoly problémát okoz, hiszen épp most zajlik a párzási időszak. Félő, hogy a jelenség komoly hatással lesz a populcáióra, de egyelőre lehetetlen megmondani, hogy a folyamat pontosan miként befolyásolja majd az érintett fajokat.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ha repülőkutyára bukkannak, ne nyúljanak hozzá. A látszólag már halott példányok is élhetnek még, és megharaphatják az embert. Az állatok töredéke egy emberre is veszélyes vírust hordoz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik