Tudomány

Az aranynál is nagyobb érték hullott a földre

Az utolsó pillanatban érkezett idén a májusi eső, ami így nemcsak aranyat ér, de szó szerint megmenti a termést. Legalábbis a nagyobbik részét és átmenetileg.
Korábban a témában:

Múlt hét végén bizonyára sokan morogtak, hogy az időjárás keresztbe vágta a hétvégi programot, az addigi szokatlanul meleg, napsütéses, száraz időt országos esőzések váltották. Az ilyen morgolódás majd később vált ijedtségbe, amikor a piacról vagy hiányzik a magyar termék, vagy az ára megfizethetetlen, mert az aszály elvitte a termést.

A mezőgazdaságból élők – és ne feledjük a természetet sem – viszont már most fellélegeztek, az átlagosan 30-40 milliméternyi csapadék az utolsó pillanatban ugyan, de még időben érkezett. Ha a májusi eső aranyat ér, akkor a február közepe óta tartó szárazságra ez a mostani esőzés még értékesebb: életet, élelmet jelent. Hiszen tudjuk, a pénzt nem lehet megenni…

Itt abba is hagyjuk az elmélkedést, szakembereket kérdeztünk arról, milyen károkat okozott a tavaszi aszály, illetve visszabillenti-e a mérleg nyelvét a napokban lehullott csapadék?

Végszóra jött, megmentett

Országos átlagban április végén körülbelül 120-150 mm-nyi csapadék hiányzott a földekről, a legtöbb az Alföld déli részén, Szolnok térségében és Hajdú-Bihar, illetve Csongrád megyében, míg a Nyugat-Dunántúlon némileg enyhébb volt az aszály.

A talaj nagyon mélyen kiszáradt, a mostani 20-40 milliméternyi eső az utolsó pillanatban, mondhatni megváltásként érkezett, de ne feledjük, nagyjából 100 mm még mindig hiányzik – emeli ki Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A talaj több mint hat hónap alatt mélyen kiszáradt. A felső 30-40 centiméter most végre átázott, ám a nedvesség még »nem ért« össze az alsóbb rétegekkel. Ez azt jelenti, hogy további esők nélkül csupán enyhülésről beszélünk, ami két-három hétre oldja meg a problémát

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

A szabadföldi zöldségekkel kapcsolatban aszálykárról egyelőre nem, vagy csak minimális mértékben beszélhetünk, egyrészt mert az ilyen területek 75 százalékán megoldott az öntözés. Másrészt pedig az eső tényleg a lehető legjobbkor jött.

A zöldborsót, hagymát, gyökérzöldségeket már elvetették, akinek eddig öntöznie kellett, most fellélegezhet. A csemegekukorica, dinnye, szabadföldi paprika, paradicsom vetése, ültetése jelenleg zajlik és május közepéig tart, ennél ideálisabb időpontban nem is érkezhetett volna országos csapadék.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 21: Rain droplets coat new vegetation in Griffith Park on March 21, 2019 in Los Angeles, California. According to an updated map by the U.S. Drought Monitor, California is 100 percent drought free for the first time since 2011. Wet winter storms have filled the state's reservoirs and the Sierra Nevada snow pack is 150 percent higher than normal.   Mario Tama/Getty Images/AFP
Mario Tama/Getty Images/AFP

Gyenge beporzás

Kissé rosszabb a helyzet a gyümölcsösökben. A fák gyökere ugyan mélyebbre nyúlik, de a szárazság itt is jelentkezik, magyarán nagy szükség van még több csapadékra – csütörtökön meg is érkezett, az előrejelzések szerint vasárnap, majd a jövő héten is van rá esély.

A valódi probléma azonban nem is ez, hanem a március-áprilisi virágzás idején tapasztalható aszály hagyott komolyabb nyomokat:

A légköri szárazság csökkentette a pollentermelést, a rovarok kevesebb virágot tudtak beporozni. Hogy ez mennyire mutatkozik meg a termésben, az majd elválik

– jegyzi meg Ledó Ferenc.

Megváltás a tavaszi vetésnek, károk az ősziben

Ami a gabonát illeti, kárbejelentések vannak szép számmal, de a mostani nagy esőzés mindent felülír, ezért Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke egyelőre nem akar a részletekbe belemenni.

A gazdák épp a napokban fejezik be a tavaszi vetést, és az esőzés ugyan 7-10 napos leállást eredményez a munkákban, de a lehető legjobbkor jött, végszóra: remek körülmények látszanak a csírázásra. Az őszi vetésben azonban maradandó károkat okozott az aszály, a szakember a 24.hu-nak elmondta:

Végleges és biztos értékeket itt sem mondhatunk, de összességében olyan 100-200 milliárd forint lehet a kiesés.

Arról is korai lenne még beszélni, mindez mikor és hogyan köszön majd vissza a fogyasztói árakban, mert ezt a hazai termelésnél sokkal hangsúlyosabban befolyásolja a világpiaci kereslet és kínálat.

Actors dressed as Santa Claus take a refreshing bath at Bellevue Beach north of Copenhagen, Denmark, on July 24, 2018, as they take part in the World Santa Congress, an annual two-day event held every summer in Copenhagen. (Photo by Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Jön a júniusi hó és a karácsonyi nyár
Történelmi időket élünk, de sajnos nagyon rossz értelemben: a klímaváltozás gyakorlati következményeit érezzük.

A csemeték megszenvedték

Az aszály természetesen az erdőket sem kíméli, de rájuk is igaz, hogy nagyon jókor jött a segítség. Az idős, 30 év feletti állományokban mérhető kárt nem okozott a szárazság. Egyrészt a téli csapadék megfelelő mennyiségű volt, az olvadás nem volt gyors lefolyású, így elegendő víztartalékot nyújtott az idősebb, mélyebben gyökerező fásszárú növényeknek. Másrészt az erdei fák még a téli nyugalmi állapotukban voltak – írta lapunk megkeresésére a Pilisi Parkerdő Zrt.

A csemetésekben azonban sajnos megfigyelhető a kis fák kiszáradása a sekélyebb gyökérzet miatt: az erdő megújítása céljából elültetett csemeték ugyan nehezebben hajtanak, de a májusi kedvező időjárás, a több csapadék vélhetően mérsékelni tudja a károkat.

A vad is onnan szerez vizet, ahonnét tud. A gímszarvasok keresik a nedvességet, ezért a fiatalabb, karvastagságú fákon megfigyelhető a kéreghántás fokozódása. A kéreg megsértése fertőzési kaput nyit a károkozó gombák számára. Vízhiányos időszakban a vaddisznó nagy számú facsemete kihúzásával, gyökfőjének megrágásával csillapítja szomjúságát. A kihúzott csemeték mind elpusztulnak.

Kiemelt kép: Tobias SCHWARZ / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.