Tudomány zöldövezet

Nincs menekvés a műanyagszennyezés elől

Szakértők egy csoportja mikroműanyagokat mutatott ki az Északi-tenger és a Barents-tenger fenekéről származó üledékmintákban, illetve a mélyben élő gyűrűsférgek szervezetében.

Az osztályozási és műszaki biztosítási szolgáltatásokat nyújtó DNV GL 35 mintát gyűjtött be a tengerfenékről, a minták elemzését a Norvég Geotechnikai Intézet (NGI) végezte – számol be az MTI. Heidi Knutsen, a szervezet munkatársa szerint ez volt az első alkalom, amikor a norvég partvonal teljes hosszában gyűjtöttek be mintákat.

A gyűrűsférgek törzsébe tartozó soksertéjűek fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, hiszen rengeteg halfaj számára jelentenek alapvető táplálékot. A férgekben lévő műanyagok ugyanakkor képesek felfelé vándorolni a táplálékláncon, a halak elfogyasztásával még az embert is elérhetik.

Mihaela Ersvik, a Norvég Környezetügyi Hatóság szakértője szerint a kutatás még mindig túl korai szakaszában jár ahhoz, hogy megválaszolják, mekkora veszélyt jelentenek ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.

A hatóság jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy a mintákban talált mikroműanyag-részecskéknek mi a forrása.

A szakértők a műanyagok mellett nagy mennyiségben találtak olyan részecskéket is, amelyeket nem tudtak műanyagként azonosítani.

A Sintef norvég kutatási szervezet adatai alapján megfelelő intézkedések nélkül a tengerekben lévő mikroműanyagok mennyisége 64 százalékkal növekedhet a következő évtizedben.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik