Tudomány

A pápa miatt kell szüneteltetni a fogamzásgátlást

A fogamzásgátló tabletta az egyik leghatékonyabb és legszélesebb körben használt fogamzásgátló módszer a világon, nagyjából minden nő tudja, hogyan kell használni: 21 napig szedni kell a bogyókat, aztán 7 napos szünetet tartani, amikor megjön a menstruáció. Egy friss kutatás szerint azonban egyáltalán nincs negatív hatása annak, ha a szünetet egy az egyben kihagyja valaki, és hónapokig, sőt, akár évekig vérzés nélkül él - a természetes menstruációs ciklust mímelő folyamatot csak azért találták ki, hogy a pápa támogassa a katolikus nők számára is a szedését.

Az egyfázisú és kétfázisú fogamzásgátló tabletták népszerűsége egyszerűségükben és megbízhatóságukban rejlik: a 21 napos szedés – 7 napos szünet ciklust nem nehéz megjegyezni, ráadásul, ha a megfelelő módon (mindig ugyanabban az időben, egy tablettát sem kihagyva) szedik őket a nők, akkor 99%-ban védenek a nem kívánt terhesség ellen. A 7 napos szünet alatt megérkezik a menstruáció, amit görcsök és fájdalom kísérhet.

A brit Szexuális és Reproduktív Egészségügyi Csoport (Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare, FSRH) sajtóközleményében azonban arról számol be, hogy egyáltalán nem is lenne szükség erre a hétnapos szünetre, a női egészségre semmilyen káros hatással nincs, ha hónapokig, sőt, évekig nem jön meg a havi vérzés. „A nők elkerülhetik a havi vérzést és az ezzel járó mellékhatásokat, ha kevesebb napig nem szedik a tablettát, vagy egyáltalán nem is tartanak szünetet” -írják.

Az FSRH arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem csökkenti a hormonális fogamzásgátló tablettákkal járó veszélyeket: ilyen például a megnövekedett esély a melldaganatra, vagy a nagyobb valószínűség a vérrög kialakulására. Ezek azonban még mindig olyan apró változások, hogy nem érdemes miattuk megbízhatatlanabb fogamzásgátlásra áttérni.

fogamzasgatlo(210x140)(1).jpg (fogamzásgátló, )
Felesleges a hétnapos szünet – fotó: Thinkstock

De mi az oka annak, hogy egészen eddig úgy hittük, muszáj az a hét tablettamentes nap? John Guillebaud, a University College London fogamzásgátlásban szakosodott professzora a The Sunday Telegraph-nak elmondta, hogy mindez a keresztény vallásnak köszönhető. „A nőgyógyász John Rock azért javasolta a hétnapos szünetet, mert remélte, hogy a pápa el fogja fogadni így a módszert, és javasolja a katolikus nőknek is használatra” – mondta. Az 1950-es években Rock úgy okoskodott, hogy

ha a tabletta jobban igazodik a nők természetes ciklusához, még ha csak látszólag is, az imponálni fog a pápának. És igaza is lett.

Csakhogy a hétnapos szünet még a teherbe esés kockázatát is megnöveli: az FSRH statisztikája szerint a tablettaszedés első évében a nők 9 százaléka esik teherbe, ami valószínűleg azért lehet, mert nem szedik megfelelően a szert. A teherbe esés esélye akkor növekszik meg a legjobban ugyanis, ha a szünet előtti néhány napban, vagy az új levél kezdetén hagy ki valaki belőle. Ez lehet az oka annak, hogy az első évben, amikor valaki még nem rutinszerűen szedi a tablettát, hibát vét, és teherbe esik. Ha a nőknek nem kellene szünetet tartaniuk, nagyobb lenne az esélye annak, hogy nem felejtik el beszedni őket.

Persze vannak előnyei is a havi vérzésnek: bár nincs menstruációs vér, ami felgyülemlene a méhben, azért egészséges lehet, ha a méhnyálkahártya bizonyos időközönként kicserélődik. De ha valaki nem szeretne minden egyes hónapban vérezni, az most megkapta a zöld lámpát: hacsak nem akarja megbántani az éppen aktuális pápát, egész nyugodtan szedje a tablettákat szünet nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik