Tudomány
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mellékhatások miatt talán sosem lesz férfi fogamzásgátló tabletta

Pótó Juli
Pótó Juli

2018. 02. 03. 16:00

A legtöbb fogamzásgátló szert nőkre találták ki, férfiaknak mindössze 3 bevált módszer van. Az új tabletták fejlesztése lassan halad, legtöbb esetben a mellékhatások miatt le is áll a munka. Bár a panaszok egyáltalán nem súlyosabbak, mint az első női fogamzásgátlók esetében, a két nem eltérő motivációja miatt nagyon különböző, hogy ki mit hajlandó elviselni.

Míg a nők rengeteg különböző fogamzásgátló módszer közt válogathatnak a szájon át szedhető tablettáktól kezdve a különféle méhen belüli eszközökig, a férfiak lehetőségei jóval korlátozottabbak a terhesség megelőzésére.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi lehet ennek az oka, és hol tart a kutatás napjainkban.

NEHÉZ A MATEK

A férfi fogamzásgátlás nehézsége legnagyobb részt a számokban rejlik. Míg egy nőben havonta átlagosan egyetlen petesejt érik meg, a férfiak minden magömléssel több millió spermiumot mozgósítanak, amelyek bármikor képesek a petesejt megtermékenyítésére.

Mivel egy dolgot sokkal könnyebb megállítani, mint sok milliónyi másikat, a fogamzásgátlás problémájára keresett megoldások java mindig is a nőkre irányult. A spermiumok számbeli fölénye mellett a férfiak által szedhető fogamzásgátlók létrehozását az is nehezíti, hogy sokkal kevesebben dolgoznak a kihíváson, mint a nőknek készült gyógyszereken.

Pár dologra persze így is sikerült rájönniük a szakértőknek, ezek többsége azonban csak kis mértékben képes csökkenteni a hímivarsejtek számát, így kevéssé megbízható módja a védekezésnek.

FORRÓ VÍZ ÉS SZOROS GATYA

Az 1950-es években például a kutatók felfigyeltek arra, hogy a gőzgépekkel dolgozó férfiaknak nehezebben születik gyermekük. Ebből kiindulva Martha Vögeli svájci orvos rájött, hogy a spermiumok nehezen viselik a magas hőmérsékletet.

Indiában végzett, de sosem publikált kísérletei során a kutató megmutatta, hogy azok a férfiak, akik három héten keresztül napi 45 percet ülnek nagyon meleg vízben, hat hónapra terméketlenné válnak.

Amivel csak annyi volt a gond, hogy a hatás eléréséhez Vögeli alanyainak 46 °C-os vízben kellett üldögélniük, ami legtöbbünk számára kibírhatatlanul forró. Ha viszont a fürdő akár egy kicsivel is kellemesebb, mondjuk 43 °C-os, a spermiumok egy része túléli a hőkezelést, így a módszer nem lesz megbízható a fogantatás elkerüléséhez.

Szigetvár, 2014. január 29.
Fürdőzők tornásznak a szigetvári gyógyfürdő gyógyvizes medencéjében 2014. január 29-én. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a gyógyfürdőt, a várat és a várparkot is magába foglaló 15 hektáros terület jó minőségű levegőjének, alacsony zajszintjének ismeretében döntött a minősítésről.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Fürdőzők tornásznak a szigetvári gyógyfürdőben Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ugyanez a probléma a túl szoros alsónadrággal: ugyan igazoltan csökkenti a hímivarsejtek számát, de ahhoz, hogy egyáltalán ne termelődjenek spermiumok extrém kényelmetlenségeken kell átmenni.

Egy nyolcvanas években végzett kutatás szerint a módszer csak akkor bizonyulhat igazán hatékony fogamzásgátlónak, ha a heréket egy speciális szuszpenzorral szinte teljesen visszanyomják a testbe. A megfelelő hatáshoz ráadásul napi 16 órát kell viselni a hámot, ami rendkívül kényelmetlen és kellemetlen mellékhatásokkal jár együtt.

Így ma ott tartunk, hogy pár hasonló „csodaszeren” túl a férfi fogamzásgátlásnak három tényleg bevált módja van:

  • az óvszer,
  • a megszakított közösülés,
  • a vazektómia, vagyis az ondóvezetékek elkötése vagy átvágása, ami az első két metódussal szemben visszafordíthatatlan.

HOGY MŰKÖDNE A TABLETTA?

Ezeken kívül persze számos más módszer van (vagy volt), de csak kísérleti stádiumban, ilyen a férfiaknak szánt hormonális tabletta is. A működési elve azonos a női orális fogamzásgátlókéval: a pácienseknek hormonokat adnak, amelyek megakasztják az ivarsejtek természetes fejlődését vagy működését.

  • Az egyik probléma ezzel, hogy a férfiak esetében jóval lassabban fejtik ki hatásukat. A spermiumok érésének utolsó szakasza 72 napig tart a herékben, így bármilyen olyan szer, amely erre van hatással, csak bő két hónap használat után biztosít terméketlenséget. A női hormonális fogamzásgátlók esetében persze szintén van némi késés, mire működni kezdenek, de esetükben csak hetekről van szó.
  • A másik ok, ami miatt a férfiaknak szánt tabletta fejlesztése lassan halad, hogy a vonatkozó kutatásoknak a múltban sokszor idejekorán véget vetettek a mellékhatások. És bár a panaszok egyáltalán nem voltak súlyosabbak, mint az első női fogamzásgátlók esetében, a két nem eltérő motivációja miatt nagyon különböző, hogy ki mit hajlandó elviselni.
  • A fejlesztést hátráltatja, hogy a női fogamzásgátlók bősége mellett nagyon nehéz pénzt szerezni ezekre a sokak által feleslegesnek tartott kutatásokra.

Míg ugyanis a nőknél a terhesség komoly egészségügyi következményekkel jár, és akár életveszélyes állapotba is torkollhat, a férfiaknál a gyerekvállalás mérlegelésekor sok tényező szóba kerülhet, de saját egészségük kérdése nem tartozik ezek közé.

Úgy pedig nehéz továbblépni a kevésbé kellemetlen szerek felé, ha az ehhez szükséges munkát nem lehet befejezni.

IGÉNY ÉS SZÜKSÉG LENNE RÁ

Mindennek ellenére a férfiak körében is egyre nagyobb az igény a nőknél jól bevált gyógyszeres fogamzásgátlásra és más lehetőségekre. Egy 2010-es globális felmérés szerint a férfiak 25 százaléka például hajlandó lenne kipróbálni a hormonális fogamzásgátlást.

Fotó: Pixabay

A kérdésnek ráadásul egyre hangsúlyosabbak az egyenjogúsági összetevői is – mindkét nem oldaláról.

  1. Egyrészről a nők joggal kérdőjelezik meg, hogy a fogamzásgátlást miért tekintik elsődlegesen női feladatnak (amit a piacon rendelkezésre álló termékek aránya sugall).
  2. Másrészről a férfiak is jogosan vágynak arra, hogy több eszköz álljon rendelkezésre saját termékenységük szabályozására.

Persze az egészségügyi okok sem hagyhatók figyelmen kívül: sok nő egyszerűen nem használhat hormonális fogamzásgátlót, így egy másik opció sokat segíthetne az érintett párokon.

Hogy végül mikor és mit fognak tudni kipróbálni a férfiak, az továbbra ia bizonytalan, de lássuk, hogy melyek a legbiztatóbb és a legbizarrabb ötletek.

#1 KRÉMEK KRÉMJE

A jelenlegi legérdekesebb és talán leginkább előrehaladott fejlesztés nem klasszikus tabletta, de a hormonális fogamzásgátlók közé tartozik. Egy krémről van szó, amelynek klinikai kipróbálása áprilisban kezdődik meg a világ több országában is, több mint 400 pár részvételével.

A krém szintetikus tesztoszteront és progesztint tartalmaz. A progesztin gátolja a herékben a tesztoszteron termelődését, amely elengedhetetlen a spermiumok fejlődéséhez. A beadott tesztoszteron pedig a test heréken kívüli részében segít fenntartani a normális hormonegyensúlyt.

A teszten résztvevő férfiaknak naponta egy fél kiskanálnyi krémet kell válluk bőrébe masszírozni. Az első négy hónapban a párok nőtagjai is alkalmazni fogják a fogamzásgátlás valamely módját, hiszen időre van szükség ahhoz, hogy a már megérett spermiumok elfogyjanak a herékből.

A hímivarsejtek szintjét a szakértők rendszeresen vizsgálják, és ha spermiumszám milliliterenként egymillió alá esik, a nők felhagynak a fogamzásgátlással. A párok egy évig fogják használni a krémet. A készítmény napi gyakoriságú alkalmazást igényel, de mivel 72 órán keresztül képes megakadályozni a spermiumtermelődést, ha egy-egy adag kimarad, attól még várhatóan hatásos lesz.

#2 NYÍLMÉREG

Annak megakadályozására, hogy a spermiumok elérjék a petesejtet, a hormonokon kívül más módszerek is vannak, például le lehet lassítani vagy meg lehet gátolni azok haladását.

Egy kutatócsoport például az afrikai nyilaknál használt növények mérgével bénítaná meg a hímivarsejteket. A nyílméregfa és a sztrofantusz által termelt ouabaint – amely görcsrohamokat, magas vérnyomást, gyors szívverést és szívleállást okozhat -, évek óta használják például az alacsony vérnyomás kezelésére.

Natural insemination sperm and egg cell
Fotó: Thinkstock

Ahogy az ouabain képes a szívizomsejteket erős összehúzódásra serkenteni, úgy tudja a spermiumok ugyanilyen ioncsatornáit blokkolni, amelyek révén a hímivarsejtek farka mozog. És az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy ha a csatornák blokkolva vannak, a spermiumok nem képesek úszni.

A szakértőknek részben már sikerült is úgy átalakítani a mérget, hogy az csak a spermiumok mozgására hasson: a módosított hatóanyag patkányokban nem okozott nem kívánt mellékhatásokat, és képes volt a spermiumok mozgékonyságát a felére csökkenteni. Hasonló fokú hatás pedig az emberekben nagyon megnehezítené a sikeres megtermékenyítést.

#3 VISSZAFORDÍTHATÓ VAZEKTÓMIA?

A nem hormonális fogamzásgátlók körét gazdagítják azok a gélkészítmények is, amelyek az ondóvezetékbe injektálva fizikailag állják útját a spermiumoknak.

Mivel ezek az anyagok egy újabb injekcióval elviekben kimoshatók a vezetékekből, a fogamzásgátlás ezen módja tartós, de visszafordítható megoldást jelenthet a gyerekre éppen nem vágyó férfiak számára.

Az érdekfeszítő ötlet ugyanakkor még nagyon messze van attól, hogy embereken is teszteljék, ha egyáltalán erre sor kerül. A legfőbb gondot a visszafordíthatóság megvalósítása okozhatja, a vonatkozó állatkísérletek során ugyanis egyelőre egyik kipróbált gélnél sem sikerült megfelelően nagy arányban helyreállítani a termékenységet.

#4 A KAPCSOLÓ

A teljesség igénye nélkül készült összeállításunkat az egyik legfurcsább férfi fogamzásgátló ötlettel zárjuk. A koncepciót egy német asztalos, Clemens Bimek vetette papírra 2016-ban.

Lényegében arról van szó, hogy az ondóvezetékek átjárhatóságát apró, sebészetileg beültetett, a bőrön át vezérelhető kapcsolókkal lehetne szabályozni. A kapcsoló egyik állásában blokkolná a spermiumok útját, a másikban pedig átengedné azokat.

A tervezet egyelőre csak ötletként létezik, és a megvalósítással kapcsolatban már első pillantásra is több probléma felmerül. Például hogy a kapcsolók beültetésének helyén hegek alakulhatnak ki, amelyek aztán komolyan befolyásolhatják a termékenységet.

Mindezek alapján úgy tűnik, attól még nagyon messze vagyunk, hogy a férfiak is hasonlóan sokfajta fogamzásgátló módszer közül válogathassanak, mint a nők. Arra azonban van remény, hogy pár év múlva egy picivel több lehetőség áll rendelkezésükre.

Kiemelt fotó: Flickr/outcast104

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.