Tudomány

A mellékhatások miatt talán sosem lesz férfi fogamzásgátló tabletta

A legtöbb fogamzásgátló szert nőkre találták ki, férfiaknak mindössze 3 bevált módszer van. Az új tabletták fejlesztése lassan halad, legtöbb esetben a mellékhatások miatt le is áll a munka. Bár a panaszok egyáltalán nem súlyosabbak, mint az első női fogamzásgátlók esetében, a két nem eltérő motivációja miatt nagyon különböző, hogy ki mit hajlandó elviselni.

Míg a nők rengeteg különböző fogamzásgátló módszer közt válogathatnak a szájon át szedhető tablettáktól kezdve a különféle méhen belüli eszközökig, a férfiak lehetőségei jóval korlátozottabbak a terhesség megelőzésére.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi lehet ennek az oka, és hol tart a kutatás napjainkban.

NEHÉZ A MATEK

A férfi fogamzásgátlás nehézsége legnagyobb részt a számokban rejlik. Míg egy nőben havonta átlagosan egyetlen petesejt érik meg, a férfiak minden magömléssel több millió spermiumot mozgósítanak, amelyek bármikor képesek a petesejt megtermékenyítésére.

Mivel egy dolgot sokkal könnyebb megállítani, mint sok milliónyi másikat, a fogamzásgátlás problémájára keresett megoldások java mindig is a nőkre irányult. A spermiumok számbeli fölénye mellett a férfiak által szedhető fogamzásgátlók létrehozását az is nehezíti, hogy sokkal kevesebben dolgoznak a kihíváson, mint a nőknek készült gyógyszereken.

Pár dologra persze így is sikerült rájönniük a szakértőknek, ezek többsége azonban csak kis mértékben képes csökkenteni a hímivarsejtek számát, így kevéssé megbízható módja a védekezésnek.

FORRÓ VÍZ ÉS SZOROS GATYA

Az 1950-es években például a kutatók felfigyeltek arra, hogy a gőzgépekkel dolgozó férfiaknak nehezebben születik gyermekük. Ebből kiindulva Martha Vögeli svájci orvos rájött, hogy a spermiumok nehezen viselik a magas hőmérsékletet.

Indiában végzett, de sosem publikált kísérletei során a kutató megmutatta, hogy azok a férfiak, akik három héten keresztül napi 45 percet ülnek nagyon meleg vízben, hat hónapra terméketlenné válnak.

Amivel csak annyi volt a gond, hogy a hatás eléréséhez Vögeli alanyainak 46 °C-os vízben kellett üldögélniük, ami legtöbbünk számára kibírhatatlanul forró. Ha viszont a fürdő akár egy kicsivel is kellemesebb, mondjuk 43 °C-os, a spermiumok egy része túléli a hőkezelést, így a módszer nem lesz megbízható a fogantatás elkerüléséhez.

Fürdőzők tornásznak a szigetvári gyógyfürdőben Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ugyanez a probléma a túl szoros alsónadrággal: ugyan igazoltan csökkenti a hímivarsejtek számát, de ahhoz, hogy egyáltalán ne termelődjenek spermiumok extrém kényelmetlenségeken kell átmenni.

Egy nyolcvanas években végzett kutatás szerint a módszer csak akkor bizonyulhat igazán hatékony fogamzásgátlónak, ha a heréket egy speciális szuszpenzorral szinte teljesen visszanyomják a testbe. A megfelelő hatáshoz ráadásul napi 16 órát kell viselni a hámot, ami rendkívül kényelmetlen és kellemetlen mellékhatásokkal jár együtt.

Így ma ott tartunk, hogy pár hasonló „csodaszeren” túl a férfi fogamzásgátlásnak három tényleg bevált módja van:

  • az óvszer,
  • a megszakított közösülés,
  • a vazektómia, vagyis az ondóvezetékek elkötése vagy átvágása, ami az első két metódussal szemben visszafordíthatatlan.

HOGY MŰKÖDNE A TABLETTA?

Ezeken kívül persze számos más módszer van (vagy volt), de csak kísérleti stádiumban, ilyen a férfiaknak szánt hormonális tabletta is. A működési elve azonos a női orális fogamzásgátlókéval: a pácienseknek hormonokat adnak, amelyek megakasztják az ivarsejtek természetes fejlődését vagy működését.

  • Az egyik probléma ezzel, hogy a férfiak esetében jóval lassabban fejtik ki hatásukat. A spermiumok érésének utolsó szakasza 72 napig tart a herékben, így bármilyen olyan szer, amely erre van hatással, csak bő két hónap használat után biztosít terméketlenséget. A női hormonális fogamzásgátlók esetében persze szintén van némi késés, mire működni kezdenek, de esetükben csak hetekről van szó.
  • A másik ok, ami miatt a férfiaknak szánt tabletta fejlesztése lassan halad, hogy a vonatkozó kutatásoknak a múltban sokszor idejekorán véget vetettek a mellékhatások. És bár a panaszok egyáltalán nem voltak súlyosabbak, mint az első női fogamzásgátlók esetében, a két nem eltérő motivációja miatt nagyon különböző, hogy ki mit hajlandó elviselni.
  • A fejlesztést hátráltatja, hogy a női fogamzásgátlók bősége mellett nagyon nehéz pénzt szerezni ezekre a sokak által feleslegesnek tartott kutatásokra.

Míg ugyanis a nőknél a terhesség komoly egészségügyi következményekkel jár, és akár életveszélyes állapotba is torkollhat, a férfiaknál a gyerekvállalás mérlegelésekor sok tényező szóba kerülhet, de saját egészségük kérdése nem tartozik ezek közé.

Úgy pedig nehéz továbblépni a kevésbé kellemetlen szerek felé, ha az ehhez szükséges munkát nem lehet befejezni.

IGÉNY ÉS SZÜKSÉG LENNE RÁ

Mindennek ellenére a férfiak körében is egyre nagyobb az igény a nőknél jól bevált gyógyszeres fogamzásgátlásra és más lehetőségekre. Egy 2010-es globális felmérés szerint a férfiak 25 százaléka például hajlandó lenne kipróbálni a hormonális fogamzásgátlást.

Fotó: Pixabay

A kérdésnek ráadásul egyre hangsúlyosabbak az egyenjogúsági összetevői is – mindkét nem oldaláról.

  1. Egyrészről a nők joggal kérdőjelezik meg, hogy a fogamzásgátlást miért tekintik elsődlegesen női feladatnak (amit a piacon rendelkezésre álló termékek aránya sugall).
  2. Másrészről a férfiak is jogosan vágynak arra, hogy több eszköz álljon rendelkezésre saját termékenységük szabályozására.

Persze az egészségügyi okok sem hagyhatók figyelmen kívül: sok nő egyszerűen nem használhat hormonális fogamzásgátlót, így egy másik opció sokat segíthetne az érintett párokon.

Hogy végül mikor és mit fognak tudni kipróbálni a férfiak, az továbbra ia bizonytalan, de lássuk, hogy melyek a legbiztatóbb és a legbizarrabb ötletek.

#1 KRÉMEK KRÉMJE

A jelenlegi legérdekesebb és talán leginkább előrehaladott fejlesztés nem klasszikus tabletta, de a hormonális fogamzásgátlók közé tartozik. Egy krémről van szó, amelynek klinikai kipróbálása áprilisban kezdődik meg a világ több országában is, több mint 400 pár részvételével.

A krém szintetikus tesztoszteront és progesztint tartalmaz. A progesztin gátolja a herékben a tesztoszteron termelődését, amely elengedhetetlen a spermiumok fejlődéséhez. A beadott tesztoszteron pedig a test heréken kívüli részében segít fenntartani a normális hormonegyensúlyt.

A teszten résztvevő férfiaknak naponta egy fél kiskanálnyi krémet kell válluk bőrébe masszírozni. Az első négy hónapban a párok nőtagjai is alkalmazni fogják a fogamzásgátlás valamely módját, hiszen időre van szükség ahhoz, hogy a már megérett spermiumok elfogyjanak a herékből.

A hímivarsejtek szintjét a szakértők rendszeresen vizsgálják, és ha spermiumszám milliliterenként egymillió alá esik, a nők felhagynak a fogamzásgátlással. A párok egy évig fogják használni a krémet. A készítmény napi gyakoriságú alkalmazást igényel, de mivel 72 órán keresztül képes megakadályozni a spermiumtermelődést, ha egy-egy adag kimarad, attól még várhatóan hatásos lesz.

#2 NYÍLMÉREG

Annak megakadályozására, hogy a spermiumok elérjék a petesejtet, a hormonokon kívül más módszerek is vannak, például le lehet lassítani vagy meg lehet gátolni azok haladását.

Egy kutatócsoport például az afrikai nyilaknál használt növények mérgével bénítaná meg a hímivarsejteket. A nyílméregfa és a sztrofantusz által termelt ouabaint – amely görcsrohamokat, magas vérnyomást, gyors szívverést és szívleállást okozhat -, évek óta használják például az alacsony vérnyomás kezelésére.

Fotó: Thinkstock

Ahogy az ouabain képes a szívizomsejteket erős összehúzódásra serkenteni, úgy tudja a spermiumok ugyanilyen ioncsatornáit blokkolni, amelyek révén a hímivarsejtek farka mozog. És az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy ha a csatornák blokkolva vannak, a spermiumok nem képesek úszni.

A szakértőknek részben már sikerült is úgy átalakítani a mérget, hogy az csak a spermiumok mozgására hasson: a módosított hatóanyag patkányokban nem okozott nem kívánt mellékhatásokat, és képes volt a spermiumok mozgékonyságát a felére csökkenteni. Hasonló fokú hatás pedig az emberekben nagyon megnehezítené a sikeres megtermékenyítést.

#3 VISSZAFORDÍTHATÓ VAZEKTÓMIA?

A nem hormonális fogamzásgátlók körét gazdagítják azok a gélkészítmények is, amelyek az ondóvezetékbe injektálva fizikailag állják útját a spermiumoknak.

Mivel ezek az anyagok egy újabb injekcióval elviekben kimoshatók a vezetékekből, a fogamzásgátlás ezen módja tartós, de visszafordítható megoldást jelenthet a gyerekre éppen nem vágyó férfiak számára.

Az érdekfeszítő ötlet ugyanakkor még nagyon messze van attól, hogy embereken is teszteljék, ha egyáltalán erre sor kerül. A legfőbb gondot a visszafordíthatóság megvalósítása okozhatja, a vonatkozó állatkísérletek során ugyanis egyelőre egyik kipróbált gélnél sem sikerült megfelelően nagy arányban helyreállítani a termékenységet.

#4 A KAPCSOLÓ

A teljesség igénye nélkül készült összeállításunkat az egyik legfurcsább férfi fogamzásgátló ötlettel zárjuk. A koncepciót egy német asztalos, Clemens Bimek vetette papírra 2016-ban.

Lényegében arról van szó, hogy az ondóvezetékek átjárhatóságát apró, sebészetileg beültetett, a bőrön át vezérelhető kapcsolókkal lehetne szabályozni. A kapcsoló egyik állásában blokkolná a spermiumok útját, a másikban pedig átengedné azokat.

A tervezet egyelőre csak ötletként létezik, és a megvalósítással kapcsolatban már első pillantásra is több probléma felmerül. Például hogy a kapcsolók beültetésének helyén hegek alakulhatnak ki, amelyek aztán komolyan befolyásolhatják a termékenységet.

Mindezek alapján úgy tűnik, attól még nagyon messze vagyunk, hogy a férfiak is hasonlóan sokfajta fogamzásgátló módszer közül válogathassanak, mint a nők. Arra azonban van remény, hogy pár év múlva egy picivel több lehetőség áll rendelkezésükre.

Kiemelt fotó: Flickr/outcast104

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik