Tudomány zöldövezet
Black Rhino and 6 month old calf in Eastern Cape, South Africa

Évmilliókig tartana kiheverni az emberiség rombolását

24.hu
24.hu

2018. 10. 17. 12:20

Egy új kutatás szerint az emlősök sokszínűsége olyan súlyos károkat szenvedett, hogy 3-5 millió évre lesz szükség, mire a diverzitás mai szintje helyreáll, az emberek előtti állapot eléréséhez pedig 5-7 millió évnek kell eltelnie. Mindez csak akkor valósulhat meg, ha 50 éven belül jelentősen visszaszorul a kihalási hullám üteme.
Korábban a témában:

A Matt Davis, az Aarhusi Egyetem munkatársa által vezetett csapat lehangoló eredményekre jutott – írja az IFLScience.

Bár egykor az óriások világában éltünk: óriás hódok, óriás tatuk, óriás szarvasok és így tovább, ma olyan világban élünk, amely egyre inkább elszegényedett a nagy, vadon élő emlősfajokban

– nyilatkozta Jens-Christian Svenning, a csapat tagja. A szakértő hozzátette, a megmaradt állatokat, például az orrszarvúakat és az elefántokat is a gyors kihalás fenyegeti.

Jelenleg a Föld hatodik tömegkihalási eseménye zajlik, 450 millió éve nem tapasztalt hasonlót a bolygó. Ez az első alkalom, amikor egy kihalási hullámot nem természetes körülmények, hanem egy faj (jelen esetben az ember) vált ki.

Az előző hat tömegkihalás során a fajok száma viszonylag lassú ütemben csökkent, így az evolúciónak volt ideje feltölteni a hiányzó helyeket az ökoszisztémában. Az Aarhusi Egyetem kutatóinak új szimulációja azonban azt mutatja, hogy a mostani kihalási hullám esetében egészen más a helyzet.

A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi idő alatt állhat vissza a diverzitás a természetes szintre, amennyiben az elkövetkező 50 év során sikerül megfékeznünk az élőhelyek pusztulását, az orvvadászatot és a környezetszennyezést. Ehhez a szakértők 2,5 milliárd évnyi evolúcióra vonatkozó adatot használtak fel. A kutatók azt is figyelembe vették, hogy bizonyos mai fajokra, például az ázsiai elefántra nagy eséllyel vár kihalás.

Jelen állás szerint az ázsiai elefánt 33 százalékos valószínűséggel pusztulhat ki – Fotó: Thinkstock

Az eredmények alapján ha sikerül is a század közepére visszatérnünk a természetes kipusztulási ütemhez, az emlősök sokszínűségének úgy is 3-5 millió évre lenne szüksége a jelenlegi szint eléréséhez. A modern ember előtti állapothoz való visszatéréshez ehhez is több idő kell majd,

mintegy 5-7 millió év.

A kutatók bíznak benne, hogy új vizsgálatuk amellett, hogy felhívja a figyelmet a problémára, a különböző fajok evolúciós kapcsolatainak megértésében is segíthet. A szakértők úgy gondolják, hogy sokkal egyszerűbb megóvni a biodiverzitást, ha tudjuk, hogy mely élőlények állnak távol egymástól az evolúciós fán.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.