Tudomány zöldövezet

Magunknak köszönhetjük az európai hőhullámot

Egy új kutatás szerint a klímaváltozás kétszeresére növelte a mostani európai hőhullámhoz hasonló szélsőséges események kockázatát.

Egy új vizsgálatban a szakértők a mostani extrém hőmérsékleti értékeket hasonlították össze a korábbi adatokkal – számol be a BBC. A csapat összesen hét mérőállomás információit használta fel a vizsgálat során.

Az analízis azt mutatta, hogy a klímaváltozás szerepe félreérthetetlen a mostani európai hőhullámban.

A szakértők emellett arra is rámutattak, hogy az Északi-sarkvidéket sújtó szélsőséges meleg példátlan.

Európában az utóbbi hetekben elképesztő forróság tombol. Nagy-Britanniában utoljára 1961-ben tapasztaltak a mostanihoz hasonló szárazságot és meleget, Görögországban pedig már legalább 82 áldozata van a hőségben kialakult tűzvésznek.

Görögország a tűzvész után: mint Szíria egy bombázás napján
Már 82 halálos áldozata van a görögországi tűznek, a helyiek pedig elképesztő történetekről számoltak be arról, hogy vált minden a lángok martalékává. 

Az elmúlt időszakban sok klímakutató kezdett el foglalkozni a kérdéssel, hogy mekkora szerepe is van az éghajlat-változásnak a kánikulában. Hogy kiderítsék, szakértők egy csoportja Finnországban, Dániában, Írországban, Hollandiában, Norvégiában és Svédországban található mérőállomások adatait használta fel.

A kutatók azt vizsgálták, hogy miként alakultak az egyes években a hőhullámok – egy-egy hőhullámnak az egymást követő három legforróbb napot tekintették. A tudósok egészen az 1900-as évekig ellenőrizték a kánikulák adatait. A csapat végül számítógépes modellek segítségével mérte fel az emberi tevékenységhez köthető klímaváltozás jelentőségét.

A hőség Berlint sem kíméli (kép: TOBIAS SCHWARZ / AFP)

Az eredmények alapján Hollandiában, Írországban és Dániában az éghajlatváltozás miatt több mint kétszeresére nőtt a mostani forrósághoz hasonló események valószínűsége. Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem munkatársa szerint a Föld ennél csak melegebbé fog válni, így egyre többször tapasztalhatunk majd extrém időjárást.

Amit egykor szokatlanul meleg időjárásnak véltek, mindennapivá fog válni – egyes esetekben már most azzá vált

– mondta a szakértő.

Az, hogy a sarkvidéki hőhullámot befolyásolja-e a globális felmelegedés, nem sikerült kideríteniük a kutatóknak. A csapat szeretne a jövőben újabb elemzéseket is elvégezni, hogy jobban megértsék az éghajlatváltozás szerepét.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik