Tudomány zöldövezet

A klímaváltozás teszi tönkre a madarak szerelmi életét

A University College London és a Londoni Zoológiai Társaság új kutatása szerint a gyors klimatikus átalakulás olyan kulcstényező, amely megmagyarázza, hogy miért csökken olyan sok emlős- és madárfaj egyedszáma.

Az új vizsgálatban 481 faj közel 1 000 populációját tanulmányozták világszerte – számol be a University College London oldala. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy az éghajlatváltozás üteme, illetve a földhasználat átalakulása miként hat az érintett emlősökre és madarakra. A csapat emellett azt is felmérte, hogy a védett területeknek és az állatok testméretének van-e szerepe a fennmaradásukban.

Az adatok azt mutatták, hogy a populációk zsugorodásának hátterében a legfőbb tényező a klímaváltozás gyorsasága.

A jelenség jóval súlyosabban érintette a madarakat, illetve a védett területeken kívül élő állatcsoportokat.

Fiona Spooner, a University College London munkatársa szerint a madarak azért lehetnek jobban kiszolgáltatva az éghajlat-változásnak, mert a párzási időszakuk igen érzékeny a hőmérséklet alakulására. A klimatikus változás ezért megzavarhatja a szaporodási ciklusukat.

Az emlősök párzási időszaka sokkal rugalmasabb, és ez tükröződik az adatokban is”

– tette hozzá a kutató.

A felfedezés azt jelenti, hogy a globális felmelegedés sebességének növekedése egyre súlyosabb következményekkel járhat az állatvilágban.

Kép: Thinkstock

Robin Freeman, a Londoni Zoológiai Társaság szakértője úgy véli, eredményeik azt mutatják, hogy a gyorsabb klímaváltozást tapasztaló régiókban a populációk is látványosabban csökkennek.

A kutató kiemelte: tanulmányuk nem azt jelenti, hogy az emberi földhasználatban tapasztalt változások ne lennének hatással a madarakra és az emlősökre. Igaz, a mezőgazdaság, a beruházások vagy az erdőirtás következményeinek felméréséhez további adatokra lesz szükség.

A legújabb eredmények ismét alátámasztották: a klímaváltozás egyre komolyabb nyomás alá helyezi az élővilágot.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik