Nagyvilág

Görögország a tűzvész után: mint Szíria egy bombázás napján

Görögország a tűzvész után: mint Szíria egy bombázás napján

Már 82 halálos áldozata van a görögországi tűznek, a helyiek pedig elképesztő történetekről számoltak be arról, hogy vált minden a lángok martalékává.

A napokon át pusztító görögországi tűz mindent vitt, ami az útjába került, parkoló autókból is csak fémalkatrészek maradtak meg a lángok eloltása után. Az Athénhoz közeli Mati lakói hátrahagyták járműveiket, így próbáltak menekülni a tűz elől, de az gyorsabb volt náluk. A holttestket az út szélén találták meg nem sokkal később.

Rengetegen a tengerben látták a túlélés utolsó esélyét, azonban nem mindenki ért oda időben. 26 ember holttestét például mindössze néhány méterre a tengertől találták meg. A mentőcsapat egyik tagja szerint közülük többen ismerhették egymást, mert hármas-négyes csoportokban találtak rá a holttestekre. Mint mondta,

barátok, családtagok vagy rokonok lehettek, akik megpróbálták megvédeni egymást a másik megölelésével.

A CNN-nek nyilatkozott az a Christiana Fragkou, akié az a föld a tengerpart mellett, ahol rátaláltak a holttestekre. Elmondása szerint a terület minden bejáratát nyitva hagyta, hogy menekülési útvonalat biztosítson a helyieknek. Sokakat látott arra futni, de mint mondta, néhányan nem voltak elég gyorsak.

Fotó: Valerie Gache / AFP

Fragkou szerencsés volt, mert őt és családját egy halász átmenekítette a közeli Rafina kikötőjébe. Otthonuk azonban odalett a tűzben.

A hatóságok jelenleg 82 halálos áldozatról tudnak, azonban ez a szám még minden bizonnyal nőni fog, hiszen a környékbeli autók és lakások átvizsgálása még folyamatban van. A helyi tűzoltóság több tucat telefonhívást kapott eltűntek rokonaitól és barátaitól.

Az eltűntek között van egy kilencéves ikerpár is, akiket édesapjuk próbál kétségbeesetten megtalálni. A gyerekek szülei már megjárták a környező kórházakat, rendőrkapitányságokat és hullaházakat is, majd egyszer csak a tévé képernyőjén látták viszont a két kislányt, ahogy egy csónakban ülnek más menekülőkkel együtt. A szülők azonban azóta sem tudnak semmit az ikrekről, sőt, a kicsik nagyszüleiről sem, akik eltűnésük előtt a gyerekekre vigyáztak.

A tűz által sújtott régióban összesen közel 190-en megsérültek, köztük 23 gyerek, tíz sérült pedig kritikus állapotban van.

Kiégett partszakasz Görögországan
Fotó: Görög Védelmi Minisztérium / AFP

A halottak között van egy ír férfi is, aki épp nászútját töltötte Görögországban. Feleségét égési sérülésekkel kórházban kezelik. A pár épp egy autóban utazott, amikor kénytelenek voltak elhagyni a járművet, hogy elmeneküljenek a tűz elől. Kettőjük közül csak a fiatal nőnek sikerült mindez.

Mati környékére több száz tűzoltót riasztottak az elmúlt napokban, akiknek nem könnyítették meg a dolgát az óránként 120 kilométeres széllökések és a 37 fokos kánikula. Rafina-Pikermi polgármestere, Evangelos Bournos is menekülni kényszerült családjával együtt, otthonuk pedig odalett a tűzben.

Láttam a halottakat, láttam legalább 300 kiégett autót, láttam a leégett házakat. Mati nincs többé

– mondta.

Autók Athén közelében
Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

Neos Voutzas városában ugyancsak több mint 50 ház vált a földdel egyenlővé, Bournos szerint teljesen megváltozott a táj, olyan, mintha egy másik valóságban élnének.

A polgármester rendkívül hálás azoknak az önkénteseknek, akik a katasztrófa sújtotta területeken ételt és italt osztottak a helyieknek. Rafina-Pikermi polgármestere például már felhívást adott ki, hogy ne küldjenek több ételt, gyógyszereket és ruhákat, mert már annyit kaptak, hogy nem tudják, mihez kezdjenek velük.

Többek azonban úgy érzik, a hatóságok nem jártak el elég szakszerűen a mentés során. Egy helyi nő szerint nem voltak elég jól szervezettek a csapatok, senki nem adott nekik utasításokat, merre menjenek, „emberek égtek benn az autóikban három méterre a tengertől”.

A fájdalom a miénk, de soha senki nem fogja tudni, min mentünk keresztül

mondta a 67 éves Maria Dionysioti, aki 48 óra leforgása alatt elvesztette unokáját, két unokatestvérét és azok gyermekeit. Ő azért élte túl a tűzvészt, mert épp athéni orvosánál volt a férjével együtt.

Kiégett lakásbelső a tűzvész után
Fotó: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images

Az egészen biztos, hogy rengeteg időbe telik majd, míg a térség visszanyeri régi formáját, hiszen csak Matiban 1900, Neo Voutzas városában pedig 1100 ház égett le. Constantine Michalos, a Görög Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is a helyszínre látogatott, és azt mondta,

a térséget csak Szíriához lehet hasonlítani egy bombázás napján.

A hatalmas pusztításért sokan a rendkívül erős szelet és a hőséget hibáztatják, azonban vannak, akik szerint ennél többről van szó. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök néhány nappal ezelőtt arról beszélt, szándékos gyújtogatás is állhat a háttérben, Efthímisz Lékkasz, az athéni egyetem földtani professzora pedig kijelentette, az egyik legfőbb ok a településfejlesztési tervek teljes hiánya.

Az utcáknak nincsen kijutásuk a tengerhez, valamint nincsenek merőleges utcák, amelyek megkönnyítenék az emberek menekülését

– mondta.

Rafina közelében emberek nézik a lángokat egy dombtetőről
Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP

Panos Kammenos védelmi miniszter szerint sem a szél és a meleg tehet mindenről, úgy véli, az illegális építkezések is közrejátszottak a tragédia súlyosbításában, ugyanis ezek az épületek több menekülési útvonalat is elzártak.

A korábbi tűzoltóhadnagy ugyanakkor a tűzoltóságot hibáztatja, akik szerinte túl későn reagáltak. Az illetékesek tudtak arról, hogy fokozatosan növekszik a tűzvészek kialakulásának kockázata az Attika-régióban. Erősítést kellett volna küldeniük Görögország északi részéből, ahol ugyanakkor esőzésekre számítottak, mondta.

Kiemelt kép:  Nick Paleologos / SOOC / AFP

Olvasói sztorik