Tudomány zöldövezet
Man holding soil, close-up of hand

Idén minden eddiginél korábban jön el a túlfogyasztás napja

24.hu
24.hu

2018. 07. 23. 14:36

Idén minden eddiginél korábban, augusztus 1-én érkezik el a túlfogyasztás napja. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban mindössze 212 nap alatt fogja elhasználni az emberiség azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a Föld a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.
Korábban a témában:

A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség energiaigényével, azaz az ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik.

Ettől a ponttól kezdődően fajunk már a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt, ez pedig az ökoszisztéma rovására megy.Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani – írja a The Guardian.

A túlfogyasztás az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése miatt a populáció igénye átlépte a fenntarthatósági szintet. Az elmúlt négy évtizedben a túlfogyasztás napja egyre korábban jelentkezett, késő decemberről augusztus elejére került át. Tavaly augusztus 2-ára esett. A becslések alapján 2019 lehet az első év, amikor már júliusban elérjük a kritikus pontot.

Kép: Pixabay

A Global Footprint Network szerint az egyre nagyobb mértékű élelmiszergyártás, nyersanyagkitermelés, erdőirtás és fosszilis tüzelőanyagégetés ugyan rövid távon haszonnal jár egyesek számára, ám az olyan hosszú távú következmények, mint a talajerózió, a vízhiány és az éghajlati változások egyre szembetűnőbbek.

Az országok gazdaságai jelenleg Ponzi-féle piramisjátékot űznek Földünk erőforrásaival”

– nyilatkozta Mathis Wackernagel, a szervezet társalapítója és vezetője.

A bolygó jövőbeli erőforrásait kölcsönvéve működtetjük a gazdaságainkat. A piramisjátékhoz hasonlóan ez egy ideig működik. Ám ahogy a nemzetek, vállalatok vagy háztartások egyre mélyebbre és mélyebbre süllyednek az adósságban, végül össze fog omlani

– tette hozzá a szakértő.

A jelenlegi állapot azonban mindez visszafordítható. A szervezet úgy véli, hogy a politikai intézkedések messze hatékonyabbak, mint az egyéni szintű erőfeszítések. A húsfogyasztás 50 százalékának helyettesítése vegetáriánus étrenddel például öt nappal tolná vissza a túlfogyasztás napját, míg az épületek energiahatékonyságának növelésével és az ipari termelés átalakításával három hetet, a szén-dioxid-kibocsátás mértékének felére csökkentésével pedig három hónapot tudnánk nyerni.

Landscape of timber pathway with the changing environment in the modern city
Pár évtizedünk maradt elkerülni a földi poklot
Gyökeres átalakulásra van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen a világunk.

Az elmúlt évtizedekben a gazdasági fejlődés lassulása az energiaszükségletek csökkenésével járt együtt, ez pedig pozitívan hatott az ökológiai mutatóra. A 2007-2008-as pénzügyi válság öt nappal tolta ki a túlfogyasztás napját. Az 1980-as és 1990-es évek gazdasági visszaesései, illetve az 1973-as olajválság ugyancsak csökkentették a bolygóra nehezedő nyomást.

A tavaly készített tanulmányok szerint viszont a bolygó földterületeinek egyharmada pusztul, és a trópusi erdők egyre inkább szénforrásokként, mintsem karbonelnyelőkként viselkednek. A kutatók egyre aggasztóbb jelenségként kezelik a szokatlan időjárást, különösen az Északi-sarkvidéken, valamint a terméshozam szempontjából kulcsfontosságú méhek és egyéb beporzók populációinak hanyatlását.

(MTI, kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.