Tudomány zöldövezet
View of the Earth from space, blue planet and deep black space

Megoldhatták az utóbbi idők legnagyobb környezetvédelmi rejtélyét

24.hu
24.hu

2018. 06. 26. 08:53

A New York Times azt állítja, hogy sikerült felderíteniük az utóbbi idők egyik legnagyobb környezetvédelmi rejtélyét: hogy hogyan kerülnek az atmoszférába a tiltott kloro-fluorokarbonok (CFC-k).
Korábban a témában:

A lap szerint a fluor-triklórmetán (CFC-11) forrásai azok a habképző gyárak lehetnek, amelyek a kínai Csingfuban találhatóak, és hatósági ellenőrzésük nem megfelelő.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, egy májusban ismertetett tanulmány alapján Kelet-Ázsia területéről, feltételezhetően Kínából, egy bizonyos CFC típus, CFC-11 szivárog a légkörbe.

dramatic red sunset over brown coal power station
Tiltott vegyülettel pusztítja az ózonréteget egy ázsiai ország
A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák a szennyezés forrását.

A CFC-k kibocsátását 1987-ben korlátozta a montreali jegyzőkönyv – egyes anyagok használatára teljes tilalmat rendeltek el. Erre azért volt szükség, mert a tudományos bizonyítékok mind azt mutatták, hogy a CFC-k súlyosan károsítják az ózonréteget.

A jegyzőkönyv segítségével több lépésben sikerült jelentősen visszaszorítani a CFC-kibocsátást, és mára az ózonréteg igazoltan regenerálódni kezdett.

A májusi tanulmány ugyanakkor rávilágított, hogy nem sikerült teljesen megszabadulni a veszélyes vegyületektől:

a CFC-11 szintje kimutathatóan emelkedett az elmúlt években.

A publikációban a szerzők arra jutottak, hogy a tiltott kibocsátás forrása valahol Kelet-Ázsiában lehet.

A New York Times közelmúltban bemutatott vizsgálata alapján Csingfuban több olyan üzem is működik, amelyek CFC-ket állítanak elő. A lap szerint a helyi gyártulajdonosok többsége tudott az illegális vegyületek kibocsátásáról, és csak egy tulaj állította, hogy nem volt tisztában a CFC-k ózonkárosító képességével.

Bár napjainkban a CFC-k helyett számos olcsóbb alternatíva létezik, a csingfui iparosok nem tudtak ezen anyagok létezéséről.

A kínai CFC-11-kibocsátás igen jelentősnek tűnik, és egy, a New York Times-nak nyilatkozó szakértő azt mondta, a csingfui gyárak nem lehetnek önmagukban felelősek a mért érték egészéért. Elképzelhető tehát, hogy további üzemek is szerepet játszanak a szennyezésben.

Akárhogy is, úgy tűnik, hogy a kínai környezetvédelmi hatóságok már fel is vették a harcot az illegális CFC-előállítókkal. A New York Times szerint egy alkalommal az ellenőrök percekkel azután léptek be az egyik gyárba, hogy a lap munkatársai befejezték az interjút a létesítményben.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.