Tudomány zöldövezet

Sosem volt még ilyen szennyezett a Földközi-tenger

A WWF új jelentése szerint a Földközi-tengerben minden korábbinál magasabb a mikroműanyagok koncentrációja. A szennyeződések nemcsak a tengeri élővilágra, hanem az emberi egészségre is komoly veszélyt jelentenek.

Az Óceánok Világnapján a WWF egy új jelentéssel hívja fel a figyelmet arra, hogy mekkora fenyegetést jelent a Földközi-tengerre a műanyagszennyezés, a turizmus és a rossz hulladékgazdálkodás.

A földközi-tengeri műanyagszennyezés hatásait világszerte érezni lehet, és a természetnek és az emberi egészségnek is komoly károkat okoz

– nyilatkozta John Tanzer, a WWF Óceánok vezetője. A szakértő hozzátette, a szennyeződés idővel a térség turizmusára és tengeri táplálékgazdálkodására is hatással lesz. Tanzer szerint azonnali lépésekre van szükség.

Napjainkban a Földközi-tengeren sodródó hulladék 95 százalékát műanyag teszi ki. A legtöbb szemét Törökország és Spanyolország, illetve Olaszország, Egyiptom és Franciaország partjairól kerül a vízbe.

A Mediterráneumba látogató turisták miatt minden nyáron 40 százalékkal nő a tengeri hulladék mennyisége.

A nagyobb műanyagdarabok képesek gyorsan végezni a tengeri állatokkal, a kisebb, úgynevezett mikroműanyagok pedig folyamatosan mérgezik az egész táplálékláncot.

A becslések alapján a Földközi-tengerben a mikroműanyagok koncentrációja négyzetkilométerenként 1,25 millió darab, ez majdnem négyszer magasabb, mint a hírhedt Csendes-óceáni szemétszigetben mért érték.

Sokkal nagyobb az óceáni szemétsziget, mint eddig hittük
A szemétsziget 1,6 millió négyzetkilométeres és 80 000 tonna hulladékot tartalmaz.

Giuseppe Di Carlo, a WWF Mediterráneummal foglalkozó csoportjának vezetője szerint minden évben több millió tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe. Mivel a víztömeg meglehetősen zárt, a műanyagfelhalmozódás igen gyorsan zajlik.

Az új jelentés szerint a fő probléma az, hogy Európában nem elég hatékony az újrahasznosítás. A kontinensen évente 27 millió tonna műanyag-hulladékot állítanak elő, de csak a szemét egyharmadát hasznosítják újra.

A WWF szerint a Földközi-tenger védelmében olyan nemzetközi szerződésekre van szükség, melyek megakadályozzák a tengerek szennyezését. A vállalatoknak emellett új eljárásokat kell kidolgozniuk a műanyag még hatékonyabb és fenntarthatóbb használatára.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik