Tudomány zöldövezet

Chile betiltja a nejlonszatyrok használatát

A chilei Képviselőház történelmi döntést hozott: tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára az ország területén működő boltokban. Ezzel Chile lett az első ország az amerikai kontinensen, ahol tiltást vezettek be az egyszer használatos zacskókra.

A The Santiago Times szerint a kezdeményezés eredetileg csak Patagónia régióját érintette volna, utóbb azonban az egész országra kiterjesztették. Az új szabály egy év múlva lép életbe a kiskereskedők, és két év múlva a kisvállalkozások esetében. A szupermarketekben és nagyobb boltokban ezután maximum két nejlonszatyrot adhatnak egy-egy vásárlás során.

A zacskók használatát korlátozó törvényjavaslatot a korábbi elnök, Michelle Bachelet jelentette be 2017-ben. A terv akkor még az volt, hogy csak a part menti városokban tiltsák be a szatyrokat. Az idén márciusban második alkalommal megválasztott Sebastián Piñera elnöksége alatt azonban országos szintre terjesztették ki a javaslatot.

Az ENSZ becslései alapján évente mintegy 13 millió tonna műanyaghulladék áramlik az óceánokba,

a szemétnek pedig nagyjából 400 évre van szüksége, mire végleg lebomlik.

Műanyagba fullad a Galápagos-szigetek élővilága
A szigetcsoport területének nagy része le van zárva a látogatók elől, de a régió így sincs védve a hulladékoktól.

Marcela Cubillos környezetvédelmi miniszter szerint a szerdán meghozott döntés az első fontos lépés a műanyag-szennyezés elleni harcban.

A spanyolországi Műanyaggyártók Szövetségének adatai szerint egy egyszer használatos nejlonszatyor előállítása nagyjából egy percet vesz igénybe, összességében pedig átlagosan 15-30 percig van használatban. Ehhez képest a teljes lebomlása 400 évet vesz igénybe.

Az adatok alapján Chile évente 3,4 milliárd nejlonszatyrot használ el, egy személyre tehát évi 200 zacskó jut.

Chile nem az egyetlen hely a világon, ahol komolyan veszik a műanyag-hulladékok elleni harcot. Costa Rica azt tervezi, hogy 2021-re tilalmat rendel el az egyszer használatos műanyagokra, az Európai Unió pedig a közelmúltban vezetett be tiltást az efféle tárgyak árusítására.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik