Tudomány zöldövezet

Írországnyi területen ültetnek fákat idén a kínaiak

Kína az évtized végére 23 százalékra szeretné növelni az erdős területeinek arányát. A cél érdekében az ázsiai ország idén összesen egy közel írországnyi területen tervez fákat telepíteni.

Az utóbbi időkben Kína számára a faültetés vált az egyik legfontosabb eszközzé a klímaváltozás elleni harcban. A kínai sajtó szerint a kormány a közelmúltban bejelentette, hogy a 2016-2020-as periódusban 21,7 százalékról 23 százalékosra fogja növeli az erdőlefedettséget – írja a Word Economic Forum.

Csang Csianlong, az Állami Erdészeti Hivatal vezetője egy múlt heti találkozón azt mondta,

az ország idén legalább 6,66 millió hektárnyi új erdőt szeretne ültetni.

A Hopej tartományban található Csiongan fejlesztési zónában emellett 483 ezer hektáron három új állami erdőt akarnak létrehozni. Erre nagy szükség van, hiszen a Peking körül elhelyezkedő tartomány igen szennyezett. Hopejben 2020-ra az országos átlaghoz képest is nagyobb mértékben, 35 százalékra fogják növelni az erdős területek arányát.

Az elmúlt öt év során Kínában mintegy 33,8 millió hektáron telepítettek fákat. A nagyszabású projekt eddig 538 milliárd jüanba (mintegy 22,8 billió forintba) került. Mára Kínában az erdőségek nagyjából 208 millió hektárt foglalnak el.

Nem Kína az egyetlen ázsiai ország, ahol grandiózus faültetésekkel próbálnak küzdeni a globális felmelegedéssel. Indiában például tavaly július elején 12 óra leforgása alatt 66 millió fát telepítettek.

Kína adja a globális népesség egynegyedét, de csak a világ megművelhető területeinek 7 százalékával rendelkezik. Az ázsiai ország régóta próbál egyensúlyt teremteni az ipari növekedés, az élelmiszertermelés és a környezetvédelem között.

A kínai kormány olyan környezetvédelmi programot akar létrehozni, amellyel meggátolhatja a tartományok és régiók irracionális fejlesztéseit, illetve a folyókhoz, erdőkhöz és nemzeti parkokhoz közeli beruházásokat.

A környezetvédelmi minisztérium múlt hónapban azt mondta, hogy eddig 15 tartomány ismertette környezetbarát terveit, további 16 pedig idén mutathatja be elképzeléseit. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új projekt milyen hatással lesz a kínai mezőgazdaságra.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik